Το τραπεζικό προβληματίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

09:15 8/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ήδη από χθες το απόγευμα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσαν με αγωνία τις συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και είχαν θορυβηθεί από τις φήμες που ήθελαν τη συγχώνευση μεταξύ Εθνικής-Eurobank να οδηγείται στις ελληνικές καλένδες. Όταν, μάλιστα, οι φήμες αυτές επιβεβαιώθηκαν με τον πιο επίσημο τρόπο, στην Κουμουνδούρου χτύπησε συναγερμός. Κορυφαία

στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίαζαν πως «η τρόικα έδειξε για μία ακόμη φορά πιο είναι το αφεντικό», υπενθυμίζοντας ότι από την τελευταία σύσκεψη αρχηγών, είχε προκύψει απόλυτη συμφωνία Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, να ολοκληρωθεί ομαλά η συγχώνευση των δυο τραπεζών. «Παρότι ήταν κόκκινη γραμμή και των τριών, έγινε ό,τι ήθελε η τρόικα», σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.

Οι κίνδυνοι της «εθνικοποίησης»

Παρόλα αυτά, εκτός από το προφανές πολιτικό συμπέρασμα (ότι, δηλαδή, όντως η κυβέρνηση υποχώρησε ενώπιον των ενστάσεων που είχε η τρόικα επί της συγχώνευσης), το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζεται κυρίως από την ανακοίνωση των δύο τραπεζών ότι δεν μπορούν να βρουν το απαιτούμενο 10% ιδίων κεφαλαίων, προκειμένου να συμμετάσχουν στην –ξεχωριστή πια για την καθεμία- ανακεφαλαιοποίησή τους. Αυτό, αυτομάτως, σημαίνει ότι βασικός μέτοχος τόσο της Εθνικής όσο και της Eurobank θα γίνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με μια πρώτη ματιά, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η λύση αυτή είναι η πρόταση που διατύπωσε την περασμένη Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας: η εθνικοποίηση των τραπεζών. Όμως, αυτή η «εθνικοποίηση», με το βασικό πακέτο των μετοχών των δύο ιδρυμάτων να περνά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σημαίνει ότι αύριο, μπορεί το ΤΧΣ, κατά το δοκούν και «με τα κριτήρια που θα θέσει το ίδιο» -όπως έλεγαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, να αποφασίσει να πουλήσει τις τράπεζες σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα, εκτός Ελλάδας. Μ’ άλλα λόγια, η χθεσινή εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει, όπως υποπτεύονται στον ΣΥΡΙΖΑ, σε «αφελληνισμό» ενός σημαντικού μέρους του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Έλλειψη ενημέρωσης

Κατά συνέπεια, η αξιωματική αντιπολίτευση ήδη προβληματίζεται για το πώς πρέπει να χειριστεί το χθεσινό τραπεζικό «ναυάγιο». Το σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι, για μια ακόμη φορά, «υπάκουσε στις εντολές της τρόικας», ενώ θα αξιώσει να δεσμεύεται –με κάποιο τρόπο- το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να κρατήσει τις δύο τράπεζες υπό ελληνικό έλεγχο.

Keywords
Τυχαία Θέματα