Εθνική – Eurobank: Πως φθάσαμε στο διαζύγιο

08:48 8/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις τράπεζες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να τερματίσει την συγχώνευση Εθνικής – Eurobank. Σύμφωνα με πληροφορίες καθοριστική ήταν η επιστολή που απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στην Τράπεζα της Ελλάδος με την οποία ενημέρωνε ότι δεν

είναι πιθανό να συγκεντρώσει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Για το ναυάγια της συγχώνευσης μέτρησε επίσης καθοριστικά το γεγονός ότι το νέο σχήμα χρειάζονταν περισσότερα κεφάλαια. Λόγω της ανταλλαγής των μετοχών δημιουργήθηκε ανάγκη αύξησης των κεφαλαίων που χρειάζεται το ενοποιημένο σχήμα στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα επέμεινε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να προχωρήσει μια συγχώνευση όπου το νέο σχήμα θα χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια από ότι θα χρειάζονταν αν οι δυο τράπεζες ανακεφαλαιοποιηθούν χωριστά. Το ζητούμενο είναι κινήσεις που θα μειώνουν τη συμμετοχή του δημοσίου, όχι να την αυξάνουν, σημειώνουν πηγές της τρόικας. Επίσης αρνητικά επηρεάσαν οι δηλώσεις στελεχών της Εθνικής ότι το νέο ενοποιημένο σχήμα θα χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια διότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί καθώς επίσης και στην επιμονή για την ανατροπή του χρονοδιάγραμματος της ανακεφαλαιοποίησης.

Τα επόμενα βήματα

Σήμερα, το αργότερο αύριο θα δημοσιευτούν οι προσκλήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurbank για την σύγκλιση γενικών συνελεύσεων με θέμα της αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Για την λήψη της απόφασης της Εθνικής θα χρειαστούν περίπου 20 ημέρες (καθως θα απαιτηθεί και δεύτερη επαναληπτική συνέλευση) ενώ για την Eurobank 10 ημέρες καθώς η Εθνική κατέχει το 85% και θα χρειαστεί μόνο μια συνέλευση.

Αμέσως μετά την λήψη των συνελεύσεων τα Δ.Σ. των δυο τραπεζών θα συνεδριάσουν για να ορίσουν τους όρους των ΑΜΚ. Αμέσως μετά θα καταθέσουν τα Ενημερωτικά Δελτία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το αργότερο μέχρι το μέσος Ιουνίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα