Κυρίαρχο το κόμμα του Γκρούεφσκι στον β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών

09:01 8/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Ωστόσο στους δήμους όπου πλειοψηφεί ο αλβανικός πληθυσμός, επικράτησε το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι.

Δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών διεξήχθη χθες Κυριακή σε 30 δήμους, ενώ σε 51 δήμους εξελέγησαν δήμαρχοι από τον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 24 Μαρτίου.

Στην υπερδημαρχεία των Σκοπίων, επανεξελέγη ο Κότσε Τραγιάνοφκι, όπως αναμενόταν, καθώς στον δεύτερο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό 63,5%, έναντι 36,5% του υποψηφίου της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής

Ένωσης» (SDSM), Γιάνι Μακραντούλι.

Το VMRO-DPMNE επικράτησε στον δεύτερο γύρο και σε ορισμένους άλλους μεγάλους δήμους, όπως στα Μπίτολα (Μοναστήρι) και στο Βέλες, ενώ το SDSM νίκησε στο Κουμάνοβο.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, συνολικά, τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, οι υποψήφιοι του κόμματος του Ν.Γκρούεφσκι επικράτησαν σε 56 δήμους , ενώ οι υποψήφιοι του αντιπολιτευόμενου SDSM του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι νίκησαν μόλις σε 4 δήμους.

Στους δήμους όπου πλειοψηφεί ο αλβανικός πληθυσμός, η υποψήφια του συγκυβερνώντος DUI,Τεούτα Αρίφι επικράτησε στο Τέτοβο, το οποίο θεωρείται η άτυπη “πρωτεύουσα” των Αλβανών της ΠΓΔΜ, ενώ ο υποψήφιος του κόμματος αυτού νίκησε και στον άλλο μεγάλο αλβανικό δήμο, Γκόστιβαρ.Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2009, το DUI του Αλί Αχμέτι είχε χάσει στους δύο αυτούς δήμους.

Τέλος, στον μεικτά εθνοτικό δήμο της Στρούγκα, ο Αλβανός υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι, επικράτησε του κοινού υποψηφίου των δύο μεγάλων σλαβικών κομμάτων VMRO-DPMNE και SDSM.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, σε δηλώσεις του μετά τα μεσάνυχτα, εκτίμησε ότι οι εκλογές αυτές ήταν απόλυτα ελεύθερες και δημοκρατικές και έκανε λόγο για «ιστορική» νίκη του κόμματος του.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ισχυρίστηκε ότι οι δημοτικές αυτές εκλογές κάθε άλλο παρά ελεύθερες και δημοκρατικές ήταν, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι εγκαθίδρυσε δικτατορία στη χώρα και υπό τις συνθήκες αυτές, όπως ανέφερε, ήταν αδύνατο οποιοδήποτε διαφορετικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα