Παραμένει το πρόβλημα … Μανιτάκη

08:48 8/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Στις διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και στις ευθύνες πολλών υπουργείων, και όχι του Υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης, που δεν είχαν συγκροτήσει υπηρεσιακά συμβούλια «κολλάει» η απομάκρυνση των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν καταθέσει πλαστά δικαιολογητικά, είναι αδικαιολογήτως απόντες ή ανίκανοι για τη θέση στην οποία βρίσκονται.

Υπό την έννοια αυτή, ακόμη και η κυβερνητική δέσμευση που δόθηκε από τον Αντ. Σαμαρά προς την τρόικα

για αποχώρηση σημαντικού αριθμού υπαλλήλων (1000 – 2000) από τις ανωτέρω κατηγορίες μέχρι τον Ιούνιο αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για το Δημόσιο δεν είναι η απομάκρυνση αυτών των κατηγοριών προσωπικού ( όσοι έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη αναμένουν ούτως ή άλλως την κρίση της) αλλά η ανάληψη συγκεκριμένης δέσμευσης για την απομάκρυνση, οριζοντίως, σημαντικού αριθμού υπαλλήλων την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, από τις 25.000 των υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας ένα «μεγάλο μέρος» πρέπει να δει την έξοδο από το Δημόσιο μέχρι τα τέλη του 2014. Ωστόσο, εάν αληθεύει η απαίτηση της τρόικας για 20.000 αποχωρήσεις τότε, σαφώς, πρόκειται για έναν αριθμό που δεν μπορεί να αποδεχθεί, πολιτικά, η ελληνική κυβέρνηση. Στον αντίποδα πρόβλεψη για τους επίορκους, εντός ή εκτός εισαγωγικών, καθώς και για εκείνους που μέσω της αξιολόγησης δομών και προσώπων θα μείνουν εκτός Δημοσίου μετά τη 12μηνη διαθεσιμότητα δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή.

«Έχουμε πρόβλημα με το ζήτημα αλλά το παλεύουμε» φέρεται να διεμήνυσε ο Αντ. Σαμαράς στη συζήτηση που είχε τόσο με το Φ. Κουβέλη όσο και με τον Ευ. Βενιζέλο χθες. Η συζήτηση θα συνεχισθεί καθώς παρά την αποδοχή της τρόικας για άμεση αντικατάσταση των επιόρκων που θα αποχωρήσουν με ισάριθμους νέους υπαλλήλους, παραμένει αμφίβολο αν τα τρία κόμματα μπορούν να «σηκώσουν» μία τέτοια απόφαση.

Μανιτάκης μεταξύ απαξίας και δικαίωσης

Η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το θέμα της κινητικότητας αναμένεται να καθορίσει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και την παραμονή του κ. Αντ. Μανιτάκη στο υπουργικό συμβούλιο. Από την Αγ. Κωνσταντίνου δεν έκρυβαν χθες τον έντονο εκνευρισμό τους για τις πληροφορίες που διέρρεαν από το οικονομικό επιτελείο σχετικά με το ζήτημα της κινητικότητας αλλά και για την… σπουδή όλων να ρίξουν την πέτρα του αναθέματος στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Αντί το οικονομικό επιτελείο να συζητά τα μείζονα με τα έσοδα, τη φορολογία και τις τράπεζες εμφανίζεται να συζητά μονοδιάστατα το Δημόσιο» σημείωνε στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη προσθέτοντας ότι «δεν είναι ευθύνη του Μανιτάκη η λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων, ας καλέσει ο Πρωθυπουργός τους υπουργούς του να τρέξουν τις διαδικασίες σε κάθε υπουργείο… μόνον το Παιδείας έχει 150.000 άτομα προσωπικό».

Αντίστοιχος ήταν ο εκνευρισμός και στο επιτελείο του κ. Αντ. Μανιτάκη, η παραμονή του οποίου στην κυβέρνηση αποτελεί στόχο για τη ΔΗΜΑΡ αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα κριθεί από την πολιτική απόφαση που θα λάβει η κυβέρνηση για το ζήτημα. Δεν αποκλείεται, θεωρούν κάποιοι, η τελική ρύθμιση να δικαιώνει τις θέσεις του υπουργού, ο οποίος παραμένει αμετακίνητος στη θέση περί σεβασμού στις διαδικασίες που ισχύουν βάσει νομοθεσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα