Δέκα μέτρα για την ασφάλεια στις φυλακές

07:48 8/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης ανακοίνωσε το δεκάλογο των μέτρων , που πρόκειται άμεσα να ληφθούν, ώστε να αποτραπούν μελλοντικές αποδράσεις ,αλλά και να ενισχυθεί η ασφάλεια εντός και εκτός των τειχών των φυλακών.

Τα μέτρα αυτά είναι :

1. Μετατρέπεται σε υψίστης ασφαλείας συγκεκριμένο Κατάστημα Κράτησης, όπου θα μεταφερθούν οι χαρακτηριζόμενοι ως επικίνδυνοι ισοβίτες και βαρυποινίτες κρατούμενοι.

2. Τοποθετούνται κλωβοί διακοπής της χρήσης κινητών τηλεφώνων.

3. Συνδέονται

οι κάμερες ασφαλείας όλων των σωφρονιστικών καταστημάτων με κεντρικό σύστημα παρακολούθησης των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.

4. Τοποθετούνται αλεξίσφαιρα τζάμια σε όλες τις σκοπιές. Μέχρι σήμερα θωρακισμένες σκοπιές διαθέτει μόνο το Κ.Κ. Κορυδαλλού.

5. Ενισχύεται ο εξοπλισμός των εξωτερικών φρουρών, με βαρύ οπλισμό. Ήδη παραδόθηκαν τα πρώτα 50 τουφέκια G3Α3. Επιπλέον χορηγούνται πρόσθετες φωτοβολίδες κρότου λάμψης, δακρυγόνα, καπνογόνα και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

6. Τοποθετούνται σχεδόν σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης συρματόσχοινα για την αποτροπή απόδρασης από αέρος.

7. Επανδρώνονται για πρώτη φορά με εξωτερικούς φρουρούς οι κεντρικές πύλες και τα εξωτερικά θυρωρεία των Καταστημάτων Κράτησης για τον έλεγχο των εισερχομένων σε αυτά προσώπων.

8. Αυξάνεται το ωράριο απασχόλησης των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των εξωτερικών φρουρών στις 37,5 ώρες εβδομαδιαίως. Με τον τρόπο αυτό αυξάνονται και οι θέσεις απασχόλησης στα Καταστήματα Κράτησης.

9. Εντατικοποιούνται οι τακτικοί και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στα σωφρονιστικά καταστήματα με τη συνδρομή ή μη αστυνομικών δυνάμεων (ΕΚΑΜ).

10. Με απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα ελεγχθεί από το ΣΔΟΕ η περιουσιακή κατάσταση υπαλλήλων καταστημάτων κράτησης.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι παρά τα τελευταία κρούσματα σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα στις προτεραιότητες του Υπουργείου παραμένει η βελτίωση των συνθηκών κράτησης . Στο πλαίσιο αυτό όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων κυρώθηκε με νόμο και ήδη διατέθηκαν οι πρώτοι γιατροί στις φυλακές . Συγκεκριμένα διατέθηκαν 8 παθολόγοι, 3 ψυχίατροι, 1 πνευμονολόγος,1 γυναικολόγος και 1 παιδίατρος. Επίσης, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνουν την εξέταση κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα