ΤΟ ΠΛΟΙΟ… ΕΧΕΙ ΣΑΛΠΑΡΕΙ ΓΙΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΞΕΝΑ

Μέσα στο 2012, 70 μεγάλα σκάφη παροπλίστηκαν. Στο 35% η ανεργία στο Θαλάσσιο Τουρισμό, στο -30% η κίνηση στα ιστιοπλοϊκά σκάφη. Το 25% των ελληνικών σκαφών έφυγαν για Τουρκία και Κροατία.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Κλάδο σε αποσύνθεση θυμίζει σήμερα ο θαλάσσιος τουρισμός στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα που δρομολογείται η μερική ανάπτυξη μαρινών στη χώρα (Αργοστόλι, Ζάκυνθος) με την ταυτόχρονη διείσδυση και ξένων επιχειρηματιών σε άλλες (Μυτιλήνη-Κοτς,) τα ελληνικά σκάφη ακολουθούν το δρόμο του σύγχρονου Έλληνα και μεταναστεύουν.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος το 25% των ελληνικών επαγγελματικών σκαφών ελλείψει δουλειάς, έχουν αποδημήσει σε Τουρκία, Κροατία και Μαυροβούνιο.

Όπως επισημαίνει στο matrix24.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Τουρισμού Αντώνης Στελιάτος ενδεικτικό της κρίσης της αγοράς είναι το γεγονός ότι 70 μεγάλα επαγγελματικά σκάφη έχουν παροπλιστεί για φέτος, όταν ταυτόχρονα διευρύνεται ο αριθμός των κατασχεθέντων σκαφών, κυρίως από τα Πιστωτικά Ιδρύματα. Παράλληλα περισσότερα από 400 επαγγελματικά σκάφη παραμένουν προς ώρας δεσμευμένα για έλεγχο από το ΣΔΟΕ, τα οποία ανήκουν σε άτομα που είναι μεν ιδιώτες, διατηρώντας και το τίτλο του επαγγελματία που εκμεταλλεύεται το σκάφος του.

Ο κ. Στελιάτος αναφερόμενος στο τουριστικό 2012 και περιγράφοντας τη ζοφερή εικόνα που εμφανίζεται στην κίνηση των κρατήσεων δηλώνει ότι τα μηχανοκίνητα επαγγελματικά σκάφη (cruisers) αυτή την περίοδο παρουσιάζουν τα ίδια ναύλα με πέρυσι όπου η πτώση σε σχέση με το 2009 άγγιξε το 80%, ενώ στο ίδιο αρνητικό μήκος κύματος κινούνται και τα μίνι κρουαζιερόπλοια. Ο πρόεδρος της ΕΠΕΣΤ τονίζει ότι στα bare boats (ιστιοπλοϊκά) η μείωση πλησιάζει το 30%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, λόγω της μείωσης του Tour Operating όπου παρατηρείται υστέρηση και στα ξενοδοχεία της χώρας. Ως εκ τούτου -προσθέτει- έχει διογκωθεί σημαντικά το ποσοστό της ανεργίας των Ελλήνων ναυτικών, το οποίο ποσοστιαία έχει αναρριχηθεί στο 35% περίπου του συνόλου των απασχολουμένων, σε σχέση με πέρυσι. Η συγκεκριμένη μείωση επιμερίζεται σε πτώση ύψους, 25-30% στους ανώτατους αξιωματικούς και 35-40% στα πληρώματα επανδρώσεως ξενοδοχειακών υπηρεσιών πλοίων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Τουρισμού, που μέχρι πρότινος απαριθμούσε 3.500 σκάφη περίπου, σημειώνει ότι τα ιδιωτικά και διερχόμενα ιδιωτικά με ξένη σημαία σκάφη λόγω μη υπάρξεως σταθερού φορολογικού νόμου δεν γνωρίζουν τι θα πληρώσουν (έκτακτη εισφορά, ειδικό φόρο κ.λ.π.) και αποφεύγουν τον ελλιμενισμό τους στη Ελλάδα με αποτέλεσμα η χώρα να εμφανίζει μεγάλες απώλειες σε συνάλλαγμα και σε έσοδα (τροφοδοσία, μαρίνες, πετρέλαια κ.α.). Καταλήγοντας αναφέρει ότι πέραν του παραπάνω η αγορά του θαλάσσιου τουρισμού έχει πλήθος προβλημάτων όμως -επισημαίνει- 7 αρμόδιοι υπουργοί για θέματα Ναυτιλίας που πέρασαν τα τελευταία 2,5 έτη δεν κατόρθωσαν να προωθήσουν το νομοσχέδιο για το θαλάσσιο τουρισμό και το ελληνικό yachting που θα έλυνε

Keywords
Τυχαία Θέματα