ΠΟΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ «ΨΑΧΝΟΥΝ» ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Το βίο και την πολιτεία των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου «ξεψαχνίζουν» στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχει κι άλλος… υποψήφιος προς παραίτηση, μετά το Γιώργο Βερνίκο. Πρώτοι στόχοι, Μαυραγάνης – Τσαυταρής.


Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στην Κουμουνδούρου δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους από το γεγονός ότι η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που έθετε νομικό, αλλά και ηθικό θέμα για την off shore

του τέως υφυπουργού Ναυτιλίας, Γιώργου Βερνίκου οδήγησε στην πρώτη παραίτηση κυβερνητικού στελέχους, πριν καν η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη νέα Βουλή.
Έτσι, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεσκονίζουν αναλυτικά τα βιογραφικά όλων όσοι ανέλαβαν καθήκοντα υπουργών, υφυπουργών και αναπληρωτών υπουργών, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν ηθικά και νομικά επιλήψιμα θέματα και για άλλα μέλη της κυβέρνησης.

Στόχος ο Μαυραγάνης

Παρότι έως τώρα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν απλώς υποψίες και δεν έχει βρεθεί κάτι ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του κυβερνητικού στελέχους για κανέναν, οι «έρευνες» της Κουμουνδούρου επικεντρώνονται σε δύο πρόσωπα: στον νέο υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τα έσοδα, Γεώργιο Μαυραγάνη και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυταρή.
Ο κ. Μαυραγάνης, πριν ορκιστεί υφυπουργός Οικονομικών, ήταν δικηγόρος και γενικός διευθυντής Φορολογικού Τμήματος της εταιρείας KPMG. Επίσης, θεωρείται ειδικός στην φορολογική νομοθεσία και ήταν ο εκπρόσωπος της ΝΔ στην επιτροπή που είχε συσταθεί επί κυβέρνησης Παπαδήμου για την φορολογική μεταρρύθμιση. Τα στελέχη της Κουμουνδούρου, λοιπόν, ψάχνουν για τυχόν συμμετοχή ή συνεργασία του κ. Μαυραγάνη σε εισπρακτικές εταιρείες, καθώς οι εταιρείες αυτές πολλές φορές έχουν κατηγορηθεί για παραβίαση προσωπικών δεδομένων των δανειοληπτών, αλλά και για υπερβολική άσκηση πιέσεων προς τους πολίτες υπέρ των τραπεζών, προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές και τα δάνειά τους.

Τρόφιμα και… μεταλλαγμένα

Σε ό,τι αφορά τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν τυχόν εμπλοκή του σε projects που αφορούν σε μεταλλαγμένα προϊόντα ή τυχόν συνεργασία του με εταιρεία που παράγει μεταλλαγμένα τρόφιμα. Με δεδομένο ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει στην ευθύνη του ακόμη και «αγορανομικό» κομμάτι επί των τροφίμων, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι, αν βρουν κάποιο «λαβράκι» στο επαγγελματικό παρελθόν του κ. Τσαυταρή, τότε θα δικαιούνται να εγείρουν θέμα κατά πόσον ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα μπορεί να λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, αν έχει υπάρξει συνεργάτης εταιρειών που παράγουν μεταλλαγμένα προϊόντα. Ο κ. Αθανάσιος Τσαυταρής, πάντως, είναι καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Ερευνητικού Κέντρου ΕΚΕΤΑ, ενώ στο παρελθόν  διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Γεωργικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ) και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα