ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ «ΑΓΚΑΘΙ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Και τώρα τρέχουμε. Αυτό το μήνυμα θέλει να στείλει στις Βρυξέλλες για τις αποκρατικοποιήσεις, η κυβέρνηση. «Αγκάθι» η διαδικασία ανεύρεσης όσων θα αναλάβουν επικεφαλής στη δημόσια διοίκηση και τις προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις.


Επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αποφασίζει η κυβέρνηση, ως μέσο ενίσχυσης του δημόσιου ταμείου, πυροδότησης της ανάπτυξης και αποστολής καθαρού μηνύματος προς τους δανειστές της χώρας ότι θα τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις της.

Η ανακοίνωση ενός

ευρέος προγράμματος αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονταν στα σχέδια του Αντώνη Σαμαρά για τα 24ώρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου ο Έλληνας Πρωθυπουργός να μεταβεί στις Βρυξέλλες με απτές αποδείξεις για τον κυβερνητικό προσανατολισμό.

Η περιπέτεια υγείας του κ. Σαμαρά ανέτρεψε τους σχεδιασμούς, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις – ακόμη και σήμερα – προκειμένου να δοθεί ένα επιχείρημα στον Κάρολο Παπούλια που βρίσκεται στις Βρυξέλλες αλλά και να διασκεδασθούν οι εντυπώσεις των Ευρωπαίων από το… γαλαντόμο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας που διαμόρφωσαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.

Απόφαση του κ. Σαμαρά είναι τα δίκτυα να παραμείνουν στον κρατικό έλεγχο. Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες που τα εκμεταλλεύονται δεν θα μπουν στο πακέτο αποκρατικοποιήσεων. Είτε μέσω απευθείας πώλησης (ένα από τα σενάρια για την Τραινοσέ) είτε ακόμη και μέσω της ανάθεσης του μάνατζεμεντ σε ιδιώτες, οι οποίοι εντός καθορισμένου χρόνου θα μπορούν να αποκτήσουν το πλειοψηφικό πακέτο της επιχείρησης.

Για την υλοποίηση του σχεδίου θεωρείται, ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση η στελέχη τόσο της κρατικής μηχανής (ενδεικτική η χθεσινή ανακοίνωση της παραίτησης Κουκιάδη από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων) όσο και των ίδιων των επιχειρήσεων είτε αυτών που θα παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο, είτε όσων θα περάσουν σε ιδιώτες. Η Ν.Δ. είχε έτοιμη σχετική λίστα υποψηφίων, ωστόσο η συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ την οδηγεί σε συμβιβασμούς. Η πίεση προς τα κομματικά γραφεία είναι μεγάλη και, προς αντιμετώπισή της. από το περιβάλλον Σαμαρά διαμηνύεται ότι πρόκειται για κυβέρνηση συνεργασίας τριών κομμάτων και όχι για αυτοδύναμο σχήμα της Ν.Δ.

Keywords
Τυχαία Θέματα