Τι θα κρίνει τις κάλπες

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν μεν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει κεφάλι, χωρίς ωστόσο να έχει δυναμική, τέτοια τουλάχιστον που θα δικαιολογούσε η δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Στο παρασκήνιο, μάλιστα, διοχετεύονται πληροφορίες που θέλουν την απόσταση να υπερβαίνει το φράγμα των τριών μονάδων και να βαίνει αυξανόμενη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πλέον

σαφή εικόνα για τα δημοσκοπικά μεγέθη, δεν αμφισβητούν τη… φωτογραφία της στιγμής, όπως είναι οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο εκτιμούν ότι μπορούν να ανατρέψουν το σκηνικό. Κρίνουν, δε, ότι με μία σειρά κινήσεις, από την… εξαφάνιση της τρόικας μετά την επικείμενη αξιολόγηση μέχρι το μοίρασμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και από την ένταση της πίεσης προς τη Χρυσή Αυγή μέχρι την… εκτός ορίων πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσουν ή τουλάχιστον θα κάνουν ντέρμπι τις επικείμενες εκλογές.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, και εφόσον βέβαια ισχύσει μέχρι τέλους η αναφορά του κ. Αντώνη Σαμαρά ότι οι εκλογές θα γίνουν το νωρίτερο το 2015, εξ αφορμής της πιθανολογούμενης άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει ακόμη και αριστερό για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, διαμορφώνονται και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα. Και μάλιστα πρόκειται για σενάρια με πολλές μεταβλητές:

- Συσπείρωση: Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν σε δύο γύρους, με τις ευρωεκλογές να τοποθετούνται από την κυβέρνηση τη δεύτερη Κυριακή, στις 25 Μαΐου. Στο σκεπτικό του Μαξίμου κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η ΝΔ θα έχει μία καλή επίδοση στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της 18ης Μαΐου, εξαιτίας κυρίως των προσώπων που μπορεί να αντιπαρατάξει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται, μπορεί να κερδίσει το momentum για την Κυριακή των Ευρωεκλογών. Το σενάριο έχει βάση, ωστόσο παραγνωρίζει το ενδεχόμενο αφενός της αποχής ψηφοφόρων από το Β’ γύρο, ειδικά σε περιοχές που η εκλογή θα κριθεί από την πρώτη Κυριακή, αφετέρου δε το ενδεχόμενο αποχής, συνειδητής ή μη, των γαλάζιων ψηφοφόρων, την ίδια στιγμή που με την προοπτική της νίκης αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ θα σπεύδουν μαζικά να ψηφίσουν

- Δυναμική ΣΥΡΙΖΑ: το όριο είναι το 27%, δηλαδή το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου. Αν το υπερβεί, ειδικά αν υπάρχει απόσταση από τη ΝΔ, τότε το κλίμα θα επιβαρυνθεί δραματικά για τη δικομματική. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κινηθεί σε ποσοστά πέριξ ή κάτω του 27% (σ.σ. άλλωστε παραδοσιακά στις ευρωεκλογές υπάρχει μεγάλη διασπορά και συνεπώς θα προσελκύσουν ψηφοφόρους η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή το Σχέδιο Β του Αλέκου Αλαβάνου), τότε η εσωστρέφεια θα κτυπήσει την πόρτα της Κουμουνδούρου

- Επίδοση Ν.Δ.: Ο Αντώνης Σαμαράς κάνει λόγο για πρωτιά, προκειμένου να ενισχύει το ηθικό των γαλάζιων. Ακόμη κι έτσι να μην είναι, στο Μαξίμου θεωρούν ότι μία διαφορά περί τις 3 μονάδες είναι διαχειρίσιμη και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να συνεχίσει, ειδικά αν στις αυτοδιοικητικές έχει εξασφαλίσει κάποιο σημαντικό αριθμό περιφερειών και Δήμων. Σε αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση θα βρεθεί σε περιδίνηση, θα υπάρξει γκρίνια, ωστόσο – με τα μέχρι σήμερα δεδομένα – ο κ. Σαμαράς δεν θα εγκαταλείψει αλλά θα επιδιώξει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο. Εκτός, βέβαια, κι αν ομιλούμε για συντριβή

- Ποσοστό ΠΑΣΟΚ – Κεντροαριστεράς: Η τύχη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο χθεσινή δημοσκόπηση της GPO αποτύπωσε στο όριο του 3% – 4% ως προς την πρόθεση ψήφου στο Λεκανοπέδιο, είναι αλληλένδετη με της κυβέρνησης. Ενδεχόμενη εκλογική εξαέρωση του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου όχι μόνον θα ανοίξει το χορό της αμφισβήτησης του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος τυγχάνει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά θα θέσει επί τάπητος και την ίδια τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι, έστω και με τους 58, το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να διασωθεί και συνεπώς ο ίδιος αλλά και ο κ. Σαμαράς θα μπορέσουν να έχουν χρόνο προκειμένου να εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις τους και να καρπωθούν ό,τι θετικό μπορεί να προκύψει σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, οι διπλές εκλογές του Μαΐου αποτελούν κομβικό σημείο για τη δικομματική καθώς από το αποτέλεσμά τους θα κριθεί αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να φτάσει τουλάχιστον μέχρι την Προεδρική εκλογή, φορτώνοντας τότε την ευθύνη των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ, ή αν, αντιθέτως, θα καταρρεύσει πολύ σύντομα. Αυτά τα σενάρια αφορούν, όπως προλέχθηκε, τη διεξαγωγή μόνον ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών το Μάιο. Γιατί υπάρχουν κι αυτό που θεωρούν πώς αν ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσει προοπτική διεύρυνσης της ψαλίδας και υπέρβασης του 30%, τότε οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα μεταβάλλουν στάση και θα τα παίξουν όλα για όλα στήνοντας και Τρίτη κάλπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα