«Ξεσπά» η Καταιγίδα της Ερήμου

Ο Πόλεμος του Κόλπου ήταν μια πολεμική σύρραξη μεταξύ διεθνούς συμμαχίας υπό την καθοδήγηση των Η.Π.Α. η οποία με την εξουσιοδότηση του Ο.Η.Ε. επιτέθηκε κατά του Ιράκ για να απελευθερώσει το Κουβέιτ.

Ο Πόλεμος άρχισε ουσιαστικά με την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ στις 2 Αυγούστου 1990, με το πρόσχημα από την πλευρά των Ιρακινών ότι το Κουβέιτ έκανε γεωτρήσεις για πετρέλαιο υπό κλίση και έτσι «έκλεβε» ιρακινό πετρέλαιο.

Μετά

την εισβολή επιβλήθηκαν οικονομικές κυρώσεις στο Ιράκ από τον Ο.Η.Ε. και ακολούθησαν έξι μήνες «φαινομενικής» διπλωματίας, η οποία ήταν ουσιαστικά προετοιμασία για τον πόλεμο.

Τελικά οι εχθροπραξίες άρχισαν στις 17 Ιανουαρίου 1991 και κατέληξαν στην ολοκληρωτική νίκη των συμμαχικών δυνάμεων των ΗΠΑ.

Στις δυνάμεις αυτές μετείχαν 31 χώρες ανάμεσα τους και η Ελλάδα, η οποία δεν έστειλε στρατεύματα αλλά πρόσφερε διευκολύνσεις στους συμμάχους των ΗΠΑ.

Οι συμμαχικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Νόρμαν Σβάρτζκοπφ αριθμούσαν περί τους 883.863 στρατιώτες ενώ το Ιράκ αντιπαρέταξε 360.000 στρατιώτες.

Οι απώλειες για του συμμάχους ήταν: 378 νεκροί και 1.000 τραυματίες, ενώ για το Ιράκ: 25.000 νεκροί και 75.000 τραυματίες.

Πόλεμος LIVE

Στα αξιοσημείωτα του πολέμου αυτού ήταν το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος που μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο μέσω του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN καθηλώνοντας στον καναπέ τους εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι έβλεπαν την πολεμική μηχανή των ΗΠΑ σε πλήρη δράση, χτίζοντας έτσι το μύθο της ανίκητης υπερδύναμης που κανένας δεν μπορεί να της αντισταθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα