Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για το σημερινό κρίσιμο Eurogroup

Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν διαφορετικές απόψεις το καθένα. Βέβαια, οι εν λόγω απόψεις έχουν να κάνουν με τη χώρα προέλευσης. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρεται σε μια πολιτική συμφωνία επί της αρχής για το «ξεπάγωμα» των δόσεων, το διεθνές δίκτυο Dow Jones Newswires υποστηρίζει ότι η συνάντηση της Τρίτης θα αφορά μόνο στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των

15 δισ. ευρώ έως το 2014 και όχι για τα 17,6 δισ. της περιόδου 2104 -16, τα μέσα στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν διάθεση συμβιβασμού, ενώ τα βελγικά μιλούν για «σύγκρουση μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ».

Το Reuters αναφέρει ότι σύμφωνα με ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι γνωρίζουν ακριβώς τι συμβαίνει ότι το Eurogroup έχει ήδη συμφωνήσει στην εκταμίευση των 44 δισ. ευρώ για την Ελλάδα και σήμερα αναμένεται να το επιβεβαιώσει. Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας που έχει το Reuters, οι δανειστές μας θα δουν την έκθεση της τρόικας (δηλαδή κατά πόσο οι στόχοι έχουν εκπληρωθεί) μέχρι τις 28 Νοεμβρίου και τότε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, θα αποφασίσουν για την εκταμίευση της δόσης, πιθανότατα στις αρχές Δεκεμβρίου. Στο δημοσίευμα του πρακτορείου αναφέρεται ότι η χώρα μας και η Κομισιόν θα υπογράψουν ένα αναθεωρημένο μνημόνιο στις 4 Δεκεμβρίου και την επόμενη ημέρα η Ελλάδα θα πάρει τα χρήματα.

Τα αμερικανικά δίκτυα υποστηρίζουν, επικαλούμενα πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, ότι θα αναζητηθεί συναίνεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Όπως αναφέρεται, κατά τη συνεδρίαση θα καταβληθεί προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, σχετικά με την «χαλάρωση» του ελληνικού χρέους, ενώ θα αναζητηθούν τρόποι αναμόρφωσης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, χωρίς να επιβαρυνθούν επιπλέον οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Επίσης αναρωτιόνται για το αν θα συνεχίσει το ΔΝΤ να χρηματοδοτεί την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή της από τις Φιλιππίνες η Κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι θα υπερασπισθεί την αξιοπιστία του ΔΝΤ, απορρίπτοντας, όμως, το ενδεχόμενο απομάκρυνσης τού Ταμείου από το σχέδιο διάσωσης.

Το διεθνές δίκτυο Dow Jones Newswires αναφέρει ότι (σύμφωνα με αξιωματούχους) η το σημερινό Eurogroup αφορά μόνο στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 15 δισ. ευρώ έως το 2014 και όχι για τα 17,6 δισ. της περιόδου 2104 -16 ενώ, το μόνο πράγμα στο οποίο συμφωνούν όλα τα μέρη είναι πως δεν θα δοθεί καμία περαιτέρω χρηματοδότηση πέρα από αυτή που έχει ήδη συμφωνηθεί.

Τα βελγικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν για μια σύγκρουση, η οποία βρίσκεται προ των πυλών, καθώς το ΔΝΤ επιμένει και αξιώνει από την ευρωζώνη να προχωρήσει πάση θυσία σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σε αυτή τη λογική, η βελγική εφημερίδα «Ντε Στάνταρντ», υπό τον τίτλο «εκ νέου η Ελλάδα το μήλον της Έριδος για την Ευρώπη» εστιάζει στη συνεδρίαση του σημερινού Eurogroup. Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος στις δηλώσεις της Κ. Λαγκάρντ, η οποία

Keywords
Τυχαία Θέματα