Σε δύο δόσεις η δόση

Του Βαγγέλη Δουράκη

Παρά την μικρο-εμπλοκή που προκάλεσε η τρόικα με τα αιτήματά της για αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει πως η Ελλάδα προσέρχεται πανέτοιμη στο τραπέζι των ευρωπαίων.

Ουσιαστικά η Αθήνα ζητά ένα χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της δόσης προσδοκά το Eurogroup και όλα δείχνουν ότι τελικά αυτό θα γίνει μεταξύ 28 Νοεμβρίου και 5 Δεκεμβρίου,

χωρίς να αποκλείεται τελικά εκείνο το διάστημα να χορηγηθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ που έχει παγώσει από τον Ιούλιο και λίγες μέρες μετά να εκταμιευτούν  και οι 2 εναπομείνασες δόσεις συνολικού ύψους περίπου 12,5 δισ ευρώ.

Η Ευρώπη αναμένεται να κάνει απολύτως ξεκάθαρη την πρόθεσή της να στηρίξει την Ελλάδα, αλλά αποφάσεις δεν είναι βέβαιο ότι θα ληφθούν ενώ το θέμα θα παραπεμφθεί στην Σύνοδο Κορυφής στις 22-23 Νοεμβρίου. Εκεί πρόκειται –καλώς εχόντων των πραγμάτων-  να «σφραγιστεί» η λύση «κοκτέιλ»:

Σύμφωνα με πληροφορίες το «κοκτέιλ» θα περιλαμβάνει:.
- την άμεση εκταμίευση της δόσης ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και αποπληρωθούν υποχρεώσεις του κράτους.
- Υποσχετική για εξέταση του τρόπου που θα καλυφθεί η αναγκαία πρόσθετη χρηματοδότηση (20 με 30 δισ.) που προκύπτει εξαιτίας της διετούς επιμήκυνσης.
- δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ανακοινώσεις αναφορικά  Θα ανακοινωθεί σχέδιο επαναγοράς χρέους.
Το σχέδιο αυτό έχει δύο εκδοχές
- Ή θα χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από την δόση μαμούθ ώστε η Ελλάδα να επαναγοράσει ομόλογα σε τιμές μεταξύ 25 και 35 μονάδων βάσης. Σήμερα, ο μέσος όρος των νέων ελληνικών ομολόγων είναι 25 μονάδες βάσης.
- Ή θα δανείσει το ESM/EFSF την Ελλάδα 10 δισ. ευρώ για να επαναγοράσει χρέος.
Θεωρητικά με 10 δισ. ευρώ και στην μέση τιμή των 25 μ.β. η Ελλάδα μπορεί να αγοράσει έως 40 δισ.  ευρώ χρέος σε ονομαστικές τιμές.

Keywords
Τυχαία Θέματα