Θρηνεί το Κονέκτικατ

Αρχικά ο δράστης, Άνταμ Λάνζα, είχε σκοτώσει τον πατέρα του στο σπίτι και στη συνέχεια μετέβη στο σχολείο όπου αφού σκότωσε τη μητέρα του που ήταν δασκάλα, πυροβόλησε τους μαθητές δολοφονώντας 20 παιδιά ηλικίας 5 έως 10 ετών και έξι ενήλικες, ενώ στο τέλος αυτοκτόνησε.

Μετά το μακελειό, χθες το βράδυ, πολλοί ακτιβιστές έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κατοχή όπλων και τους νόμους που τη διέπουν, έξω από τον Λευκό Οίκο, υπό το φως εκατοντάδων κεριών.

Εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφαλείας εκτιμούν

ότι τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που έχουν δαπανήσει οι σχολικές περιφέρειες στις ΗΠΑ για μεταλλικούς ανιχνευτές, κάμερες ασφαλείας και για την επεξεργασία σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων μετά τη σφαγή στο Γυμνάσιο Columbine, το 1999, όταν δυο σπουδαστές σκότωσαν 12 σπουδαστές και έναν καθηγητή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορούσε να εμποδίσει το χθεσινό μακελειό στο πρωτοβάθμιο σχολείο του Κονέκτικατ.

«Το σχολείο δεν θα μπορούσε να είχε αποτρέψει το μακελειό εάν δε γνώριζε προηγουμένως ότι ο δράστης ερχόταν εδώ», δήλωσε ο Μπιλ Μποντ, ειδικός σε θέματα ασφαλείας σχολείων και πρώην εκπαιδευτικός.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό ποια μέτρα ασφαλείας είχε λάβει το σχολείο στο Νιουτάουν, αλλά σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η πρόσβαση ήταν περιορισμένη για τους επισκέπτες και οι πύλες ήtαν κλειστές μετά τις 09:30 τοπική ώρα.

Ο Νταν Χολμς, ιδιοκτήτης εταιρίας στην περιοχή δήλωσε ότι η Νάνσυ Λάνζα, μητέρα του δράστη, ήταν φανατική συλλέκτρια όπλων και ότι κάποτε τού έδειξε ένα τουφέκι που είχε αγοράσει, «Ελεγε ότι συχνά πήγαινε για σκοποβολή με τα παιδιά της», δήλωσε ο ίδιος.

Σοκ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση

«Θέλω να εκφράσω το πόσο έχω σοκαριστεί μετά το τραγικό μακελειό στο σχολείο στο Κονέκτικατ σήμερα. Η σκέψη μου είναι στα θύματα, τις οικογένειές τους και τον αμερικανικό λαό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή»,δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, σε ανακοίνωσή της.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τόνισε από την πλευρά του: «Με μεγάλη έκπληξη και φρίκη πληροφορήθηκα για το τραγικό μακελειό στο Κονέκτικατ. Νέες ζωές, φορείς ελπίδας καταστράφηκαν. Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και εμού προσωπικά, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων αυτής της φοβερής τραγωδίας».

Ο Φρανσουά Ολάντ, σε μια ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, υπογράμμισε: «Σε αυτές τις τραγικές συνθήκες, θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και το σοκ για αυτή την πράξη απερίγραπτης βίας στο δημοτικό σχολείο που άφησε τόσα θύματα ».

Από την πλευρά της Βρετανίας ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε δήλωσή του ανέφερε: «Οι σκέψεις μου είναι με τους τραυματίες και όσους έχασαν τους αγαπημένους τους. Είναι σπαρακτικό να σκεφτόμαστε όλους εκείνους που έχασαν τα παιδιά τους τα οποία είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους». Και η βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, Ελισάβετ Β΄, απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζοντας: «Έχω βαθιά συγκλονιστεί και λυπηθεί από την είδηση για τις απώλειες τόσων ζωών στο Νιούταουν του Κονέκτικατ. Ιδιαίτερα διότι τόσα πολλά από τα θύματα ήταν παιδιά ».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν, απέστειλε μήνυμα τον κυβερνήτη του Κονέκτικατ, Νταν Μαλόι για να εκφράσει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του για το φοβερό έγκλημα στο δημοτικό σχολείο της μικρής πόλης Νιούταουν.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και σε όλους εκείνους που έχουν τραυματιστεί από αυτό το φρικτό έγκλημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα