Έρχεται και νέα διαγραφή χρέους ύψους 50 δισ. ευρώ

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε για την δέσμευση των Ευρωπαίων να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενέργειες για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εάν χρειαστεί, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν έκρυβαν ότι υπάρχει ενδεχόμενο για νέο «κούρεμα» εφόσον η Αθήνα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός έγινε πιο συγκεκριμένος.

Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Σαμαράς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών

τραπεζών μέσω του ESM στο μέλλον, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της διήμερης Συνόδου Κορυφής.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Σαμαράς, η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον ESM θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό και την Ελλάδα. Η Ελλάδα ίσως μπορέσει να ενταχθεί στο σύστημα του ESM ώστε να μειωθεί το χρέος της, πρόσθεσε.

Μίλησε μάλιστα και για τις παρεμβάσεις που ήδη έχουν προωθηθεί για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους: «Πετύχαμε να επιστραφούν τα υπερκέρδη των Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Δώσαμε 11,5 δισ. και αγοράσαμε 32 δισ. ευρώ χρέους. Σβήσαμε περί τα 20 δισ. ευρώ χρέος», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Όπως είχε επισημάνει το matrix24 από τον Οκτώβριο κιόλας, η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να σβήσει μέσα σε μια νύχτα 95 δισ. ευρώ χρέους!!

Από την μια είναι το ποσό των 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Το ποσό αυτό σήμερα έχει «φορτωθεί» στο δημόσιο χρέος, αλλά στο μέλλον θα μπορούσε να «θεωρηθεί» υποχρέωση των ίδιων των τραπεζών.

Για να προχωρήσει όμως ένα τέτοιο σχέδιο απαραίτητη προϋπόθεση είναι -όπως λένε έγκυροι χρηματοοικονομικοί κύκλοι- να πρέπει να έχει συσταθεί πρώτα και να λειτουργήσει η Ενιαία Τραπεζική Αρχή.

Επιπλέον, η Αθήνα θα πρέπει «να δείξει καλή διαγωγή», προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την διαγραφή των 50 δισ. από το δημόσιο χρέος, με ταυτόχρονη «μεταφορά» τους στις πλάτες των τραπεζών.

Από την άλλη, θα μπορούσε να διαγραφεί και ποσό της τάξης των 35-45 δισ. ευρώ από τον επίσημο τομέα που αντιστοιχεί κυρίως σε ομόλογα που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θεωρητικά, λοιπόν, η Αθήνα θα μπορούσε να διαγράψει μέχρι και 95 δισ. ευρώ χρέους, καθιστώντας μια και καλή το χρέος της βιώσιμο!

Keywords
Τυχαία Θέματα