ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σήμερα ακόμα και μεγάλες και υγιείς επιχειρήσεις δανείζονται με επιτόκιο 8% με 10% επίπεδο που δεν είναι βιώσιμο. Την προηγούμενη εβδομάδα η κρατική ΔΕΗ δανείστηκε από την κρατική ΑΤΕ με επιτόκιο 9%.

Αντιμέτωπες με το κίνδυνο πιστωτικής ασφυξίας βρίσκεται όλο το φάσμα του επιχειρηματικού κόσμου εξαιτίας των εξαιρετικά υψηλών επιτοκίων. «Σήμερα ακόμα και μεγάλες και υγιείς επιχειρήσεις δανείζονται με επιτόκιο 8% με 10% επίπεδο που δεν είναι βιώσιμο. Το δυσθεώρητο ύψος

των επιτοκίων λειτουργεί ως επιταχυντής του φαύλου κύκλου και θα οδηγήσει σε επιχειρηματικό «θάνατο» και τις πλέον υγιείς επιχειρήσεις», υπογραμμίζει στέλεχος τράπεζας.

Χαρακτηριστικό της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί είναι ότι πριν λίγες ημέρες η κρατική ΔΕΗ προχώρησε στην αναχρηματοδότηση δανείου ύψους 525 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 9% ενώ η μια εκ των τριών τραπεζών που συμμετείχαν στο κοινοπρακτικό δάνειο ήταν η κρατική ATEBank. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η ΔΕΗ όπως είναι σήμερα δεν θεωρείται αξιόχρεη ωστόσο το γεγονός ότι μια κρατική εταιρία δανείζεται από μια κρατική τράπεζα με τέτοιο επιτόκιο αποτυπώνει το γενικότερο αλαλούμ που επικρατεί στη χώρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) τον περασμένο Μάιο το μέσο επιτόκιο όλων των νέων δανείων διαμορφώθηκε στο 6,18% όταν το βασικό επιτόκιο παρέμβασης του ευρώ βρίσκονταν στο 1% (τώρα έχει μειωθεί στο 0,75%) ενώ euribor 3 μηνών βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Απαγορευμένη, πρακτικά, είναι η πρόσβαση των ελεύθερων επαγγελματιών στην τραπεζική χρηματοδότηση καθώς το επιτόκιο του 10,32% παραπέμπει σε …πιστωτική κάρτα. Σε αντίστοιχη θέση βρίσκονται επίσης μεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις: για δάνεια μέχρι 1 εκατ. ευρώ το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 6,68% ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ το επιτόκιο φτάνει το 5,84%, επίπεδα που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για την ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικής δράσης.

Η πηγή του κακού, για την εκτόξευση του κόστους του χρήματος σε καταστροφικά επίπεδα, είναι ο εξοντοτικός ανταγωνισμός των τραπεζών για την διατήρηση και προσέλκυση καταθέσεων. Σύμφωνα με την ΤτΕ το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων (μέχρι 1 έτος) διαμορφώνεται στο 4,9%. «Όταν τράπεζες προσφέρουν επιτόκια σημαντικά υψηλότερα του 5% δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αποκλιμάκωσης των επιτοκίων καταθέσεων. Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες, για να διατηρήσουν τις καταθέσεις τους, να προσφέρουν «ανταγωνιστικά» επιτόκια, δηλαδή κοντά στο 5%».

Μεγάλο παράδοξο αποτελεί η περίπτωση της Proton Bank η οποία προσφέρει επιτόκια καταθέσεων που φτάνουν το 5,7%. Πρόκειται για τράπεζα που έχει διασπαστεί σε καλό και κακό κομμάτι και το υγιές τμήμα έχει ανακεφαλαιοποιηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο ελέγχει και τη διοίκηση της τράπεζας. Θα περίμενε κανείς μια τράπεζα που έχει εξυγιανθεί και έχει ενισχυθεί κεφαλαιακά από το δημόσιο να αποτελούσε πρότυπο για την εφαρμογή υγιών τραπεζικών πρακτικών και θα συνέβαλε ενεργητικά στην προσπάθεια αποκατά

Keywords
Τυχαία Θέματα