ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ …ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

«Κόκκινες γραμμές» με το «γάντι» χάραξε το Eurogroup βάζοντας «φρένο» στα μεγαλεπήβολα σχέδια της ελληνικής Κυβέρνησης για ανατροπές του μνημονίου στο «κομμάτι» των ειδικών μισθολογίων και των απολύσεων στο δημόσιο, όπως και στους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.


Του Βαγγέλη Δουράκη

Η Αθήνα όπως όλα δείχνουν αν δεν συμμορφωθεί όχι μόνον θα αργήσει να «κερδίσει» την παράταση του προγράμματος, αλλά ίσως δεν δει και το «χρώμα του

χρώματος», σε μια περίοδο που τα ταμεία καταρρέουν και ίσως απαιτηθούν ..πρόσθετα μέτρα.

Με φόντο τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που επιδιώκουν να μην περάσει το μέτρο της περικοπής των αποδοχών ειδικών μισθολογίων, αλλά και οι απολύσεις στο Δημόσιο, την ίδια ώρα που οι κοινωνικοί εταίροι συζητούν για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 720 ευρώ, η εντολή των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν τον Μάρτιο δεν ήταν καθόλου τυχαία:

Το «πακέτο» των μέτρων του Μαρτίου, περιλαμβάνει και το «ψαλίδι» στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και την απομάκρυνση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων και το «λουκέτο» σε κρατικούς φορείς.

Οι Βρυξέλλες μοιάζει να κρατούν αυτή την στιγμή και το «μαχαίρι και το καρπούζι»: Τα ταμειακά διαθέσιμα στερεύουν, η υστέρηση των εσόδων είναι δραματική και το έλλειμμα διατηρείται εντός στόχων με «τεχνητές αναπνοές» (ουσιαστικά με καθυστερήσεις στις πληρωμές), τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναμένουν τα ποσά της ανακεφαλαιοποίησης και η Ελλάδα καθίσταται απολύτως εξαρτημένη από τις δόσεις των δανείων.

Οι Βρυξέλλες έχουν αφήσει ανοιχτό το «παράθυρο» αντικατάστασης των μέτρων με άλλα αξιόπιστα, στις τρέχουσες συνθήκες όμως φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί νέο πειστικό πακέτο.

Για το μόνο που φαίνεται να δεσμεύονται οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι η εξόφληση του ομολόγου του Αυγούστου: Με άλλα λόγια η Αθήνα θα στηριχτεί ώστε να μην κηρύξει στάση πληρωμών στο εξωτερικό, αλλά στο ..εσωτερικό θα πρέπει να κάνει τα κουμάντα της.

Ο κρατικός προϋπολογισμός δείχνει άλλωστε ότι η τρύπα στα έσοδα διευρύνεται και το ρευστό γίνεται ολοένα και πιο δυσεύρετο…

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο εξάμηνο τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εμφανίζουν υστέρηση ύψους 987 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους και αν προστεθούν και τα 410 εκατ. ευρώ της υστέρησης των εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων , η υστέρηση σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού φτάνει τα 1,397 δισ. ευρώ. Έχουν εισπραχθεί 23,357 δισ. ευρώ αντί για 24,754 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος εξαμήνου.

Με αυτή την πορεία δεν αποκλείεται η Ελλάδα –αν δεν δείξουν ελαστικότητα οι Ευρωπαίοι εταίροι- να χρειαστεί να πάρει και άλλα νέα μέτρα για να κλείσει την τρύπα πέρα από αυτά του Μαρτίου που έτσι και αλλιώς πρέπει να εφαρμόσει.

Μάλιστα, υπάρχουν εκτιμήσεις για «μαύρη τρύπα» στα έσοδα που μπορεί να αγγίξει και τα 3 δισ. ευρώ στο τέλος της χρονιάς, αλλά και η παραδοχή

Keywords
Τυχαία Θέματα