«Τα πάντα όλα» στην ατζέντα με την Τρόικα

09:29 3/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας πατάνε και πάλι το πόδι τους στην Αθήνα αύριο και το οικονομικό επιτελείο, εκτιμώντας πως έχει κάνει το καθήκον όσον αφορά στα προαπαιτούμενα (απελευθέρωσης ενέργειας, διαφάνεια, διευκολύνσεις δανειοληπτών) και αναμένει να πάρει «πράσινο φως» για την δόση των 3,3 δισ. ευρώ του Ιουνίου.

Το πραγματικό «κρας τεστ» με την τρόικα

θα γίνει όμως το φθινόπωρο και το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί κρίσιμο και σκόπιμο να θέσει από τώρα μια σειρά ζητημάτων: Ψηλά στην ατζέντα είναι πάντως «μέτωπα» που πρέπει να κλείσουν μέσα στον Ιούνιο.

Πρώτο στην λίστα είναι το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, που πρέπει να «περάσει» από του δανειστές . Το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμη την επιχειρηματολογία του που συνοψίζεται στο ότι ναι μεν η αύξηση του φόρου απέφερε κάποια έσοδα στα κρατικά ταμεία, εντούτοις συνέβαλλε στο να περιοριστούν οι τζίροι στην αγορά, να βάλουν λουκέτο καταστήματα και κατ’ επέκταση να αυξηθεί η ανεργία. Αν η τρόικα πει το ναι, ο Φόρος θα μειωθεί άμεσα από την 1η Ιουλίου.

Άμεση λύση, αλλά και το «πράσινο φως» των πιστωτών απαιτεί και ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα εφαρμοστεί το 2014.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, θα παρουσιάσει την πρότασή του για τον ενιαίο φόρο ακινήτων (από το οποίο το κράτος αναμένει ετήσια έσοδα ύψους 3,1 δισ. ευρώ), όπου και θα υπάρχουν ενσωματωμένα τα εναλλακτικά σενάρια για φόρο στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, απομακρύνεται το σενάριο της φορολόγησης των κατ’ επάγγελμα αγροτών, αφήνοντας ένα δημοσιονομικό «κενό» ύψους 200-300 εκατ. ευρώ, το οποίο υπάρχει πρόθεση να καλυφθεί από το φόρο αδήλωτων αυθαιρέτων, καθώς και από την υψηλότερη φορολόγηση των επιχειρηματικών ακινήτων και των αδήλωτων ή τουριστικών αγροτεμαχίων.

Από εκεί και πέρα ο Γιάννης Στουρνάρας για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015-’16 σκέπτεται να συστήσει την παράταση της επιβολής της έκτακτης εισφοράς επί των εισοδημάτων για τουλάχιστον ως το 2016. Η εισφορά αλληλεγγύης κυμαίνεται από 1% έως 4%.

Ο υπουργός Οικονομικών στις συναντήσεις του με υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικα θα επιμείνει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης με αναδρομική ισχύ και όχι από το 2014, όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό σχέδιο, πράγμα που θα μειώσει αυτόματα το χρέος ως προς το ΑΕΠ πάνω από 20 μονάδες. Παράλληλα, θα ζητήσει και την ενεργοποίηση της ρήτρας της συμφωνίας του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους με συνδυασμό εργαλείων όπως είναι η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, η μείωση των επιτοκίων, αλλά και η παροχή ακόμη μεγαλύτερης περιόδου χάριτος.

Σε μία τέτοια περίπτωση η μείωση της δημόσιας δαπάνης για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων θα συμπιέσει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ, πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα να υποχωρήσουν σημαντικά και οι πιέσεις των αγορών.

Σήμερα, πάντως έρχεται στην χώρα μας και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Φορολογίας, Algirdas Semeta, ο οποίος θα συναντηθεί με τον υπ. Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και τον υφυπ. Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα