Η Τουρκία προβληματίζει την Αθήνα

08:17 3/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Ανησυχία καταγράφεται στην ελληνική κυβέρνηση για τις εξελίξεις στη γείτονα, σε μία περίοδο που η περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου μυρίζει μπαρούτι και μεγάλοι παίκτες όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία κάνουν τις κινήσεις τους στη σκακιέρα της… Συρίας. Οι αυστηρές δηλώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για την κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και άλλες τουρκικές πόλεις δεν πέρασαν απαρατήρητες καθώς ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μόλις πριν από λίγες ημέρες έγινε δεκτός

από τον κ. Μπάρακ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.

Η Αθήνα δηλώνει ότι παρακολουθεί με προσοχή όλες τις εξελίξεις ενώ υπάρχει επαγρύπνηση για τον κίνδυνο ενός… αντιπερισπασμού στο Αιγαίο, προκειμένου να μεταβληθεί η εσωτερική ατζέντα στη γείτονα.

Πάντως εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών και του Μαξίμου, αποσυνδέουν τις αντιδράσεις στην Τουρκία με την «άνοιξη» των υπολοίπων αραβικών χωρών και, επί του παρόντος, δεν εκτιμούν ότι υπάρχει ενδεχόμενο μείζονος αποσταθεροποίησης. Ωστόσο, διαπιστώνουν με ανησυχία την βούληση του τούρκου Πρωθυπουργού να ταυτίσει το σύνολο των διαμαρτυρόμενων με τους κεμαλιστές, οι οποίοι βέβαια επιδιώκουν να αναλάβουν την κηδεμονία των αντικυβερνητικών εκδηλώσεων. Η Αθήνα εκτιμά ότι, εφόσον ο τούρκος Πρωθυπουργός επιδιώξει συνεννόηση, οι αντιδράσεις θα κοπάσουν. Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν αυτό που διαδραματίζεται για 5η, πλέον, ημέρα στη γείτονα σηματοδοτεί την αρχή του τέλος (άλλωστε τον επόμενο χρόνο υπάρχουν δημοτικές και προεδρικές εκλογές) για τον πολιτικό που καθόρισε την πορεία της Τουρκίας τα τελευταία 12 έτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα