Αισιοδοξία για τις αυξήσεις Εθνικής- Πειραιώς

09:29 3/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Διάχυτη είναι η αισιοδοξία για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν εξασφαλιστεί 700 εκατ. ευρώ από επιχειρηματίες, εφοπλιστές και άλλους επενδυτές για τη συμμετοχή τους στην αύξηση ενώ πηγές της τράπεζας εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την επιτυχία της αύξησης, εκτιμώντας

ότι θα αντληθούν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ. Έτσι η τράπεζα θα μπορέσει να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα. Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή 7 Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η περίοδος διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων της αύξησης, ενώ η περίοδος άσκησης θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 13 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές της ΕΤΕ διαπραγματεύονται πλέον μετά το reverse split (1 νέα για κάθε 10 παλαιές). Η «νέα» μετοχή της τράπεζας σημείωσε ισχυρή άνοδο –την Παρασκευή έκλεισε με κέρδη 16%– αποτυπώνοντας το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας μπορούν να αποκτήσουν 2,2 νέες μετοχές για κάθε 1 που κατέχουν με τιμή διάθεσης τα 4,29 ευρώ.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται και το Ενημερωτικό Δελτίο της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο θα εγκριθεί τις επόμενες ημέρες, ώστε να ξεκινήσει η αύξηση κεφαλαίου. Πριν από αυτήν, η τράπεζα θα προχωρήσει σε reverse split (μείωση αριθμού μετοχών) με την αντικατάσταση των μετοχών της σε αναλογία 1 νέα για κάθε 1 υφιστάμενη. Έτσι, αν ένας μέτοχος κατέχει σήμερα 1.000 μετοχές της τράπεζας, η τιμή της οποίας την Παρασκευή διαμορφώθηκε στα 0,20 ευρώ, μετά το reverse split θα κατέχει 100 μετοχές, ενώ η τιμή θα αναπροσαρμοστεί στα 2 ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση του reverse split, ο αριθμός μετοχών θα περιοριστεί στα 114.332.657 τεμάχια από 1.143.326.564 τεμάχια σήμερα. Παράλληλα, η τράπεζα θα προχωρήσει στην έκδοση 4.958.235.292 νέων μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν σε επενδυτές και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τιμή των 1,7 ευρώ (ή 0,17 ευρώ πριν από το reverse split). Θεωρητικά, κάθε μέτοχος μπορεί να αποκτήσει για κάθε 1 μετοχή που κατέχει 35,680197 νέες μετοχές έναντι 1,7 ευρώ η κάθε μία και αν οι μέτοχοι ασκήσουν το σύνολο των δικαιωμάτων τους, τότε θα συγκεντρωθεί το σύνολο της αύξησης (7,33 δισ. ευρώ). Στην πράξη, ωστόσο, η τράπεζα, που έχει κατ’ αρχήν συμφωνήσει συνολική επένδυση ύψους 570 εκατ. ευρώ από δύο διεθνή πιστωτικά ιδρύματα (Millenniumm BCP και Societe Generale) στην τρέχουσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έχει ως πρώτο στόχο την επιπλέον άντληση τουλάχιστον 163 εκατ. ευρώ προκειμένου να επιτύχει το όριο του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής (733 εκατ. ευρώ) χωρίς να εκδοθούν μετατρέψιμες ομολογίες (CoCo’s). Για τη συγκέντρωση των επιπλέον 163 εκατ. ευρώ θα πρέπει κάθε παλαιός μέτοχος της τράπεζας να αποκτήσει 1 νέα μετοχή για κάθε 1 παλαιά (μετά το reverse split).

Alpha Bank: Υπερκάλυψη 2 φορές

Με μεγάλη υπερκάλυψη ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank, καθώς οι μέτοχοι αλλά και νέοι επενδυτές προσέφεραν πάνω από 1 δισ. ευρώ έναντι των περίπου 550 εκατ. ευρώ που ζητούσε η τράπεζα. Ετσι, άντλησε ποσό που αντιστοιχεί στο 12% των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών έναντι 10% που ήταν το ελάχιστο όριο ιδιωτικής συμμετοχής και μάλιστα χωρίς την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (Coco’s). Συγκεκριμένα, η έκδοση ύψους 457 εκατ. ευρώ υπέρ των παλαιών μετόχων υπερκαλύφθηκε κατά 1,5 φορά, ενώ στις 5 φορές διαμορφώθηκε η υπερκάλυψη για την έκδοση ύψους 92,9 εκατ. ευρώ, η οποία μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης απορροφήθηκε από επιλεγμένους στρατηγικούς και θεσμικούς επενδυτές. Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, κάθε επενδυτής που συμμετείχε στην αύξηση απέκτησε 1 warrant για κάθε 1 μετοχή που απέκτησε μέσω της αύξησης. Κάθε warrant δίνει το δικαίωμα αγοράς 7,3 μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ασκώντας τα σχετικά δικαιώματα μέσα στα επόμενα 4,5 έτη. Σημειώνεται ότι συνολικά εκδόθηκαν 10.388.636.364 νέες κοινές μετοχές εκ των οποίων το 1.038.863.636 (10%) θα αποκτηθεί κυρίως από μετόχους, ενώ το υπόλοιπο 90% θα αποκτηθεί από το ΤΧΣ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Alpha Bank, την επόμενη Παρασκευή 7 Ιουνίου θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι νέες μετοχές, καθώς και τα δικαιώματα αγοράς (warrants) που τους αναλογούν, ενώ η διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 10 Ιουνίου.

Με την ολοκλήρωση της αύξησης και συνυπολογίζοντας την εξαγορά της Εμπορικής, τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια της Alpha Bank διαμορφώνονται σε 7,9 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων 13,7% έναντι ορίου 9%.

Keywords
Τυχαία Θέματα