ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΔΕ ΜΕ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ – ΜΑΝΙΤΑΚΗ

Η στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην προώθηση της ανάπτυξης αναμένεται να αποτελέσει το βασικό άξονα των συζητήσεων που θα έχει σήμερα στις 10 το πρωί το προεδρείο της ΚΕΔΕ με το υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Στη συνέχεια στη μία το μεσημέρι το προεδρείο της ΚΕΔΕ θα έχει συνάντηση με τον νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή των διοικητικών

μεταρρυθμίσεων στην κεντρική Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο πλευρών.

Σε ότι αφορά στην ατζέντα προς την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών η ΚΕΔΕ αναμένεται να θέσει το θέμα των οικονομικών καθώς και του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της κρίσης. Επίσης θα επισημανθεί ότι είναι αναγκαία η διεύρυνση της αποκέντρωσης και η ενίσχυσή της αυτοδιοίκησης. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν τα οικονομικά των Δήμων, να αυξηθεί η συμμετοχή τους στα αναπτυξιακά προγράμματα και  να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο.

Σε σχέση με τα επείγοντα ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης η ΚΕΔΕ θέτει ως προτεραιότητα την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί για τη μεταφορά των μαθητών, τον άμεσο προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ και γενικότερα τη πρόσληψη προσωπικού σε κοινωνικές δομές. Για τα οικονομικά των δήμων η ΚΕΔΕ θα επαναδιατυπώσει τη στρατηγικού χαρακτήρα θέση της για δημοσιονομική αποκέντρωση με στόχο τη αποδέσμευση των δήμων από την κρατική κηδεμονία και τη συμπόρευση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Για την αντιμετώπιση της επενδυτικής ανομβρίας οι δήμοι προτείνουν, την υλοποίηση του προγράμματος αυτεπιστασίας, τη συνέχιση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ,  τη δημιουργία «Ειδικού Προγράμματος Δήμων» στο πλαίσιο αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, τη δημιουργία Εθνικού Προγράμματος Τοπικής Ανάπτυξης που θα συμπληρώνει το ΕΣΠΑ καθώς και την εκπόνηση και εφαρμογή Προγράμματος Συλλογικής Υποστήριξης των Δήμων, με τεχνική βοήθεια προκειμένου να ενταχθούν στα Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Τέλος κατά τη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, αναμένεται να τονιστεί ότι είναι απολύτως αναγκαίο να εξασφαλιστεί η συνεργασία – και σε κάθε περίπτωση η ενημέρωση – με τις ομάδες έργου για τη διοικητική αναδιάρθρωσητου υπουργείου. Ένα άλλο θέμα που θα τεθεί  και στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα αφορά στον προγραμματισμό προσλήψεων στους δήμους και στα νομικά τους πρόσωπα.

Keywords
Τυχαία Θέματα