Σε συμπληγάδες η ΔΗΜΑΡ

09:15 8/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η εβδομάδα που πέρασε δεν ήταν και η καλύτερη εβδομάδα για τη ΔΗΜΑΡ και τον Φώτη Κουβέλη. Ως τη δωδεκάτη ώρα πριν τη σύσκεψη αρχηγών, ο ελάσσων κυβερνητικός εταίρος διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι… το χαράτσι δε θα είναι χαράτσι και, κυρίως, πως δε θα εισπράττεται από τη ΔΕΗ. Τελικώς, το χαράτσι… ήταν χαράτσι –έστω και μειωμένο κατά 10-15%- και θα συνεχίσει να μας έρχεται μέσω του λογαριασμού του ηλεκτρικού μας ρεύματος.

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Φώτης Κουβέλης κατηγορήθηκε ήδη από το βράδυ της σύσκεψης των αρχηγών για υποχώρηση και «σβήσιμο» άλλης μιας «κόκκινης γραμμής».

Κρίση με Στουρνάρα

Στην επικοινωνιακή και πολιτική ήττα της ΔΗΜΑΡ συνετέλεσε, φυσικά, και ένα non paper που διένειμαν μετά τη σύσκεψη των αρχηγών συνεργάτες του Γιάννη Στουρνάρα. Σ’ αυτό, το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωνε ότι το χαράτσι ουσιαστικά… απλώς αλλάζει όνομα και, άρα, διέψευδε πανηγυρικά τον Φώτη Κουβέλη.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έδειξε τη δυσφορία του προς τον υπουργό Οικονομικών, υπήρξαν δύο «δύσκολα» τηλεφωνήματα μεταξύ των δύο ανδρών, ωστόσο πριν καν περάσει ένα 24ωρο, οι δύο πλευρές βρέθηκαν εκ νέου σε τροχιά σύγκρουσης. Αυτό διότι πηγές του υπουργείου Οικονομικών άφησαν να διαρρεύσει πως «τη διαπραγμάτευση για την κινητικότητα στο Δημόσιο την κάνει ο Γιάννης Στουρνάρας», προκαλώντας την έντονη αντίδραση κύκλων του –καθ’ ύλην αρμόδιου για το Δημόσιο- υπουργού: του Αντώνη Μανιτάκη. «Όποιος πάρει την ευθύνη των διαπραγματεύσεων, να βάλει και την υπογραφή του», έλεγαν οι συνεργάτες του κ. Μανιτάκη, ενώ για αρκετές ώρες διαμορφώθηκε κλίμα εξόδου του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης απ΄την κυβέρνηση. Εν τέλει, με πυροσβεστική παρέμβαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, απεφεύχθη μία μείζων κυβερνητική κρίση, αλλά οι σχέσεις καχυποψίας μεταξύ Σαμαρά και Κουβέλη παραμένουν.

Διλήμματα

Στην Αγίου Κωνσταντίνου, μάλιστα, ορισμένοι υποψιάζονται πως το «άδειασμα» του Φώτη Κουβέλη από τον Γιάννη Στουρνάρα δεν οφείλεται στην πολιτική απειρία του υπουργού Οικονομικών, αλλά έγινε κατόπιν συνεννόησης με τον Αντώνη Σαμαρά. Άλλωστε, στο επιτελείο Κουβέλη έχουν σημειώσει με ενδιαφέρον τις διαρροές του Μαξίμου και της Ιπποκράτους, σύμφωνα με τις οποίες «η προνομιακή ασυλία της ΔΗΜΑΡ πρέπει να τελειώσει».
Συν τοις άλλοις, από χθες το βράδυ, η ΔΗΜΑΡ έχει δύο βασικά ανοιχτά μέτωπα: το μέτωπο των απολύσεων στο Δημόσιο, που φαίνεται τελικά ότι δρομολογούνται και το θέμα του «ναυαγίου» της συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank. Ο Φώτης Κουβέλης είχε συμφωνήσει απόλυτα με τους άλλους δύο αρχηγούς, στη σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας, ότι η συγχώνευση πρέπει να ολοκληρωθεί. Όμως, οι χθεσινές εξελίξεις ήταν άλλη μια δυσάρεστη έκπληξη για τον ίδιο και το κόμμα του.

Keywords
Τυχαία Θέματα