ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι αν δεν σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση, η οποία θα διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, τότε ο κίνδυνος αναταράξεων στο τραπεζικό σύστημα είναι πολύ μεγάλος.  

Την ανάγκη άμεσης σταθεροποίησης της κατάστασης υπογραμμίζουν επιτελικά στελέχη τραπεζών προειδοποιώντας ότι η χώρα βρίσκεται ένα βήμα μακριά από σοβαρό ατύχημα. Τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, τα σύννεφα που έχουν σχηματιστεί

και το βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται στο εξωτερικό περιέγραφε επιστολή του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος της δημοκρατίας στους πολιτικούς αρχηγούς.

Για πρώτη φορά γίνεται ανοιχτά συζήτηση στην Eυρώπη για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ενώ πολλοί οργανισμοί έχουν ξεκινήσει την σχετική προετοιμασία. Όπως είναι φυσικό η προοπτική εξόδου από το ευρώ έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους πολίτες της χώρας καθώς παρά την αντίδραση στο μνημόνιο η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ του ευρώ και της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι αν δεν σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση, η οποία θα διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, τότε ο κίνδυνος αναταράξεων στο τραπεζικό σύστημα είναι πολύ μεγάλος.

Όπως σημειώνουν ότι αμφιλεγόμενες δηλώσεις των προηγούμενων ημερών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί υποχρεωτικού δανεισμού στο δημόσιο όσων διαθέτουν υψηλό εισόδημα, περί προσωρινού παγώματος στις μετακινήσεις κεφαλαίων στο εξωτερικό (για μεγάλα ποσά) κ.α. προκάλεσαν την προηγούμενη εβδομάδα εκροές και έντονη ανησυχία. Με την ρευστότητα να βρίσκεται σε οριακό σημείο και την ανακεφαλαιοποίηση να μην έχει ολοκληρωθεί εκφράζεται έντονη ανησυχία για τις αντοχές του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση νέου κύματος εκροών.

Παπαδήμος: Επίσπευση της ανακεφαλαιοποίησης

Να προχωρήσει άμεσα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να ξεκινήσει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ζητεί ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ταμείου, κ. Π. Θωμόπουλο.

Στην επιστολή σημειώνει ότι πρέπει το Ταμείο «να μεριμνήσει ώστε οι Συμβάσεις Προεγγραφής να ολοκληρωθούν άμεσα» και αυτό γιατί θα πρέπει «να γίνει εφικτή η προκαταβολή της κεφαλαιακής ενίσχυσης βιώσιμων πιστωτικών ιδρυμάτων το συντομότερο δυνατό προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος». Παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου όλα δείχνουν ότι η καθυστέρηση τις προηγούμενες εβδομάδες για την ανακεφαλαιοποίηση οφείλεται στην πολιτική αβεβαιότητα.

Ο κ. Παπαδήμος προειδοποιεί πως δεν πρέπει να χαθεί ούτε μέρα στον σχεδιασμό της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, για να μην υπάρξει κάποια αναταραχή εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών. Η πολιτική αβεβαιότητα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για καθυστερήσεις, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να καθυστερήσει ή να μην εκταμιευθεί η επόμενη δόση, που περιλαμβάνει τα υπόλοιπα απαραίτητα κεφάλαια για την

Keywords
Τυχαία Θέματα