ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΕΣ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ 12.000 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ

Σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκονται περισσότερες από 12.000 επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων ανά την Ελλάδα. Το λουκέτο για τις περισσότερες εξ αυτών φαντάζει αναπόφευκτο με την εφαρμογή υποχρεωτικής ασφάλισης στον ΟΑΕΕ

Toυ Χάρη Ντιγριντάκη

Η διακοπή των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού από τον ΕΟΤ

και την Εργατική Εστία, σε συνδυασμό με τον ισχυρό ανταγωνισμό με τα All Inclusiveξενοδοχεία που συμπιέζουν τις τιμές του πακέτου και την δραματική πτώση του εσωτερικού τουρισμού λόγω της ύφεσης, έχει οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο τις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων. Τη χαριστική βολή σε αυτές δίδει η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για υποχρεωτική ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε. των ιδιοκτητών των εταιρειών ενοικιαζόμενων δωματίων δυναμικότητας άνω των 6 δωματίων ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο ταμείο!

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο για τους συνταξιούχους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων οι οποίοι μπορούσαν να έχουν επιχειρήσεις μέχρι 10 δωμάτια χωρίς να είναι ασφαλισμένοι στον Οργανισμό. Οι εν λόγω επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων ανέρχονται σε 7.000 περίπου και πλέον οι συνταξιούχοι υποχρεούνται να ασφαλίζονται στον Ο.Α.Ε.Ε., εξέλιξη που ενδεχομένως να αλλάξει την εταιρική δομή. Ακούγεται μάλιστα ότι πολλοί εκ των ιδιοκτητών θα καταργήσουν ορισμένα από τα δωμάτια τους προκειμένου να μην υπερβαίνουν τα 6, ενώ δεν αποκλείεται ουκ ολίγες εξ αυτών των μονάδων να λειτουργούν σε καθεστώς παρανομίας.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος Κων/νος Μπρεντάνος με την απόφαση Κουτρουμάνη, οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία, διότι ο μέσος όρος πληρότητας των ενοικιαζόμενων δωματίων δεν υπερβαίνει τις 50 ημέρες και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, υποχρεώνει του ιδιοκτήτες μονάδων άνω των 6 δωματίων, να ασφαλίζονται για 12 μήνες στον Ο.Α.Ε.Ε. Προσθέτει ακόμη ότι πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αλλαγή της δομής τους -μειώνοντας άμεσα τη δυναμικότητα τους, προκειμένου να αποφύγουν την υποχρεωτική ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε.- ενώ πολλές χιλιάδες ακόμη από το σύνολο των 40.000 περίπου θα αναγκαστούν να κλείσουν αφού το οικονομικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά δυσοίωνο για τον κλάδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα