ΨΑΧΝΕΙ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Τη δημιουργία «συμμαχίας του Νότου» μεταξύ σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που αντιμετωπίζουν παρεμφερή προβλήματα εξαιτίας της κρίσης, προωθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι ομόλογοί του σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Στόχος τους, η προώθηση ενός μοντέλου ανάπτυξης, κόντρα στην αυστηρή λιτότητα.

Η δημιουργία της … «συμμαχία του Νότου» μεταξύ των ηγεσιών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία

και Πορτογαλία, είναι το νέο στοίχημα του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ήδη, το πρώτο βήμα έγινε σε συνάντηση των αρχηγών αυτών των κομμάτων στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΣΚ, ενώ τις επόμενες εβδομάδες προγραμματίζουν την παρουσίαση κοινής πρότασής τους υπέρ ενός μοντέλου ανάπτυξης απέναντι στην πρακτική σκληρής λιτότητας. Θεωρούν μάλιστα πως αυτό το «μπλοκ» σοσιαλδημοκρατών θα βοηθήσει και τις κυβερνήσεις των χωρών τους να συντονιστούν.

Συμμετέχοντας σε πάνελ με θέμα «Μαζί για την οικονομία που θέλουμε», ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «εύθραυστη κατάσταση» στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη φιλικής προς την ανάπτυξη δημοσιονομικής προσαρμογής και νέας, ευρωπαϊκής πια, αφήγησης. Μιλώντας για το νέο πακέτο μέτρων στην χώρα, που εξέφρασε την ελπίδα να είναι το τελευταίο, ζήτησε άλλου είδους πολιτική στήριξης, «όχι σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση του ΔΝΤ», αλλά σύμφωνα με την ευρωπαϊκή προσέγγιση για την κοινωνία και την ευημερία.

Τάχθηκε υπέρ του Φόρου επί των Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών και των πρωτοβουλιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη λειτουργία της διατραπεζικής αγοράς μεταξύ Ευρώπης, ΗΠΑ και Ασίας, προς αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας. Ζήτησε λοιπόν, παραπάνω βήματα από την ΕΚΤ, πολιτική συζήτηση για τους θεσμούς και χτίσιμο του «ευρωπαϊκού πατριωτισμού» σε δημοκρατικές βάσεις, αφού διέκρινε θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΣΚ, ο κ.Βενιζέλος είχε «τυπική επαφή» -κατά συνεργάτες του- και με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου που βρέθηκε εκεί ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αλλά ταξίδεψε για την Ελλάδα με διαφορετική πτήση το Σάββατο το βράδυ, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέστρεψε χθες.

Ο πρώην πρωθυπουργός θα μείνει στη χώρα ως τις 10 Οκτωβρίου, οπότε και επιστρέφει στις ΗΠΑ και τις υποχρεώσεις του ως επισκέπτης καθηγητής στο Χάρβαρντ, ενώ δύο μέρες μετά, στις 12 του μήνα, για το Παρίσι και το συνέδριο του «Observateur» για την κρίση και την παγκοσμιοποίηση πετάει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο ίδιος θα επισκεφθεί ακόμα τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, στο πλαίσιο της προαναφερθείσας προσπάθειας για συμμαχία των όμορων κομμάτων, ενώ ανάλογες επισκέψεις θα δεχθεί και εκείνος στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα