ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ EUROBANK ΜΕ ΕΘΝΙΚΗ – ΚΛΕΙΔΙ ΤΟ ΤΤ

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την Emporiki Bank μπορεί να μην είχε επιτυχή κατάληξη για τους άλλους δυο διεκδικητές –Εθνική και Eurobank- ωστόσο ανοίγει το δρόμο για τις επόμενες κινήσεις στον κλάδο.


«Το κλείσιμο της Emporiki Bank ήταν απαραίτητο ώστε να ενεργοποιηθούν τα εναλλακτικά σχέδια των διοικήσεων με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους

βάσης». Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει εστιάσει στην εσωτερική αναδιάταξη των δυνάμεων του ομίλου από την οποία εκτιμάται ότι μπορούν να εξασφαλιστούν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια.

Σε ότι αφορά την απόκτηση της Emporiki Bank από την Alpha Bank στελέχη της ΕΤΕ υπογραμμίζουν με νόημα ότι το νέο σχήμα δεν απειλεί την πρώτη θέση της Εθνικής η οποία με ενεργητικό ύψους 104 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 70 δισ. ευρώ και καταθέσεις 57 δισ. ευρώ διατηρεί την πρώτη θέση και ταυτόχρονα διαθέτει απόσταση ασφαλείας από τον δεύτερο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η διοίκηση της ΕΤΕ θα μείνει με σταυρωμένα χέρια: στο μικροσκόπιο βρίσκεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήσεις έχουν πραγματοποιηθεί και με την διοίκηση της Eurobank.

Μια σύμπραξη Εθνικής – Eurobank θα οδηγούσε τα μεγέθη του νέου σχήματος στα ύψη καθώς το ενεργητικό θα έφτανε τα 180 δισ. ευρώ, τα δάνεια θα ξεπερνούσαν τα 115 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις 90 δισ. ευρώ. Όπως σημειώνουν αναλυτές μια τέτοιου μεγέθους υπερτράπεζα θα είχε να αντλήσει … αστείρευτο πλούτο από συνέργειες, δεδομένης μάλιστα της πολύ ισχυρής παρουσίας και των δυο ομίλων στο εξωτερικό.

Στελέχη, πάντως, της Eurobank το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε συζητήσεις και με τράπεζες του εξωτερικού, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες – μετά την πληροφορία που είχαν, από την Τετάρτη όπως λέγεται, για παραχώρηση της Εμπορικής στην Alpha – έχουν εντατικοποιηθεί. Δεν είναι τυχαία η παρουσία του κ. Νίκου Καραμούζη το προηγούμενο τριήμερο στο Λονδίνο. Τα στελέχη της Eurobank προτιμούν να διατηρηθεί ο αμιγώς ιδιωτικός χαρακτήρας της τράπεζας, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, κινδυνεύει να αλλοιωθεί σε περίπτωση συγχώνευσης με την Εθνική Τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα