ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Κατώτατος μισθός και αποζημιώσεις και πάλι στην ατζέντα των συζητήσεων υπουργείου Εργασίας και ΓΣΕΕ, ελέω Τρόικας. Σημαντική σύσκεψη σήμερα του υπουργού Γ. Βρούτση με την Εθνική Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου.

Ως φαίνεται το θέμα του κατώτατου μισθού, αλλά και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις δεν έχουν κλείσει. Σήμερα, Τρόικα και Κυβέρνηση ξανακάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει καλέσει σε σύσκεψη την Εθνική

Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου για τα εργασιακά.

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή συστάθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση της Τρόικας με τον κ. Βρούτση και την εντολή από το Μαξίμου να σταματήσει κάθε συζήτηση.

Από τις διαρροές της αλληλογραφίας των δύο πλευρών, είχαν φανεί οι προθέσεις των δανειστών, οι οποίοι ζητούσαν ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με εξαήμερη εργασία, ευελιξία στο ωράριο και σημαντικές περικοπές στις αποζημιώσεις απόλυση.

Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ είναι αποφασισμένοι να αποχωρήσουν από την Επιτροπή, εφόσον το υπουργείο εμμείνει στις παρεμβάσεις στον τρόπο που μέχρι σήμερα καθορίζονται οι κατώτατοι μισθοί, μέσω της υπογραφής Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Από την άλλη, το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευθεί, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας η κυβέρνηση, μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, θα καθορίζει το ύψος του κατώτατου μισθού.

Οι δανειστές πιέζουν για μείωση του κόστους των αποζημιώσεων, κάτι που δεν θα δεχθούν τα συνδικάτα.

Στην ατζέντα της Εθνικής Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου περιλαμβάνονται θέματα όπως:

1. Η συμφωνία για άμεσες, στοχευμένες και αποτελεσματικές δράσεις για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας.

2. Η καταπολέμηση της αδήλωτης- μαύρης εργασίας και της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής η οποία στερεί τα Ταμεία από έσοδα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ ετησίως.

3. Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, επιπλέον του 1,1% που ήδη ισχύει αναδρομικά από την 1η Σεπτεμβρίου σε συνέχεια της κατάργησης του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας.

4. Η μείωση των διοικητικών βαρών και της γραφειοκρατίας στην αγορά εργασίας.

5. Η διατήρηση σημαντικού μέρους των κοινωνικών υπηρεσιών των καταργηθέντων ΟΕΕK.

6. Η αναμόρφωση του μηχανισμού με τον οποίο καθορίζεται ο κατώτατος μισθός, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Keywords
Τυχαία Θέματα