ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ «ΚΑΛΕΙ» ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ

Ο «εθνικός» μας τραγουδοποιός ρίχνει την αυλαία των εκδηλώσεων του Ηρωδείου απόψε με το αφιέρωμά του στον Μάνο Χατζιδάκι.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος θυμάται τον Μάνο Χατζιδάκι. Ο σημαντικός τραγουδοποιός απέτισε φέτος το καλοκαίρι φόρο τιμής στον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη με μια σειρά συναυλιών με επιλεγμένους σταθμούς σε όλη την Ελλάδα. Κατάληξη αυτής της μικρής περιπλάνησης το Ωδείο Ηρώδου Αττικού απόψε. 27 μελωδίες και τραγούδια του Μάνου

Χατζιδάκι ενορχηστρωμένα από την Βάσω Δημητρίου δημιουργούν σαν μικρές ψηφίδες ένα κατά το δυνατό πλήρες προφίλ του συνθέτη που πραγματοποιώντας ένα μοναδικό και υποδειγματικό συγκερασμό τεχνοτροπιών «ταξίδεψε» την Ελλάδα σε ολόκληρο τον κόσμο. Και σφράγισε με τη μουσική αλλά και το λόγο του το σύγχρονο πολιτισμό μας.

Στην αποψινή συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου –ο οποίος επιμελείται και τα κείμενα της παράστασης- συμμετέχει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων και η Νεανική Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Πατρέων. Παίζουν οι σολίστ, Τάκης Φαραζής, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Γιάννης Αναστασάκης, Καλλίστρατος Δρακόπουλος και η Βάσω Δημητρίου. Ο ίδιος ο τραγουδοποιός σημειώνει για τη «συνάντησή» του με τον Χατζιδάκι:

«Ακούς ένα τραγούδι του Χατζιδάκι· τελειώνει και νιώθεις μέσα σου ευγενέστερος. Γιατί ξεπλένει από μέσα μας κάθε ευτέλεια, ανελευθερία και λαϊκισμό, δικό μας ή των άλλων, αδιάφορο. Υπάρχει κάτι σαν κορυφαία πράξη αντίστασής μέσα σ’ αυτά τα αγαπημένα κομμάτια. Σαν γλυκό φως στο σκοτάδι, που μας κάνει πιο ταπεινούς, δηλαδή πιο ικανούς για την αμοιβαία, επιτέλους, συγχώρεση.

Έζησε και εργάστηκε σκληρά, με συνείδηση καταγωγής, ελεύθερο φρόνιμα, γενναιοδωρία και αυστηρότητα αληθινού μάγκα κι ανατολίτη. Έτσι και μόνον έτσι κατέκτησε κάποτε την οικουμένη και εξασφάλισε τη θέση του στην Ευρώπη, με χαρακτηριστική άνεση, σαν παιδί. Σαν Έλληνας. Μου λείπει φριχτά μέσα στη κρίση. Έχω βέβαια τις ηχογραφήσεις του αλλά, τόσα χρόνια συνεχώς, δε μου αρκεί πια μόνον να τις ακούω, θέλω να τα πω κι εγώ αυτά τα τραγούδια, ιδίως τώρα κι ας μη διαθέτω την φωνή που θα προτιμούσε ο Μάνος. Συμμερίζεστε άραγε κι εσείς αυτό το συναίσθημα;».

INFO: Στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 21.00, εισιτήρια 75, 60, 45, 30, 20 & 10 (φοιτητικό) ευρώ, προπώληση στο ticketservices.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα