Πρόταση – ρελάνς για το Τ.Τ.

Πρόταση ρελάνς για την απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) προετοιμάζει η Τράπεζα Πειραιώς, κίνηση που θα ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή βάση του ομίλου και παράλληλα θα βάλει τις βάσεις για την διασφάλιση της ιδιωτικής φυσιογνωμίας της τράπεζας.

Σημειώνεται

ότι βάση του νέου μνημονίου η ελληνική κυβέρνηση μέσα στο Νοέμβριο θα πρέπει να έχει προχωρήσει στη διάσπαση του ΤΤ σε καλή και κακή τράπεζα με την διάθεση της «καλής τράπεζας» σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα και την εκκαθάριση των προβληματικών στοιχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με ταχύτητα στην ιδιωτικοποίηση του ΤΤ ώστε να μεταδώσει ένα ισχυρό μήνυμα στους εταίρους, την τρόικα αλλά και τους επενδυτές για την αποφασιστικότητα της χώρας στην υλοποίηση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών.

Έτσι αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων θα ανακοινωθεί η διάσπαση του ΤΤ με το κακό κομμάτι να τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης ενώ θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός – εξπρές για την πώληση του υγιούς κομματιού. Σύμφωνα με πληροφορίες δυναμικά στη διεκδίκηση του ΤΤ θα μπει η Τράπεζα Πειραιώς. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Πειραιώς γνωρίζει σε βάθος τη δομή και τα χαρακτηριστικά του ΤΤ καθώς είχε υποβάλλει το καλοκαίρι του 2010 είχε υποβάλλει πρόταση στην τότε κυβέρνηση για την τριπλή συγχώνευση Τράπεζας Πειραιώς – Αγροτικής Τράπεζας και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Με την κατάθεση της πρότασης εξαγοράς του ΤΤ η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς φιλοδοξεί να πετύχει την τριπλή συγχώνευση με 2 χρόνια καθυστέρηση.

Σύμφωνα με αναλυτές αν η Πειραιώς πετύχει την απόκτηση του ΤΤ θα πραγματοποιήσει ένα μεγάλο βήμα για την διασφάλιση της ιδιωτικής φυσιογνωμίας της καθώς θα ενισχυθεί περαιτέρω η κεφαλαιακή της βάση. Σημειώνεται ότι η Πειραιώς ήδη έχει συμφωνήσει την απόκτηση της Αγροτικής Τράπεζας και της Γενικής Τράπεζας.

Εθνική και Eurobank που κατέχουν το 12% του ΤΤ χάνουν το θεωρητικό προβάδισμα που είχαν λόγω της μετοχικής συμμετοχής καθώς με τη διάσπαση της τράπεζας σε καλό και κακό κομμάτι, οι μέτοχοι του ΤΤ θα χάσουν τα κεφάλαιά τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προβληματίζεται για την σκοπιμότητα διεκδίκησης του ΤΤ καθώς η συγχώνευση με την Eurobank είναι ένα τιτάνιο έργο ενώ ενισχύει κατά πολύ τα μεγέθη της νέας Εθνικής. Όπως σημειώνουν στελέχη της ΕΤΕ η απόκτηση του ΤΤ μάλλον θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα. Ωστόσο η τελική στάση της διοίκησης θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες.

Χωρίς ενθουσιασμό φαίνεται πως εξετάζει την περίπτωση του ΤΤ και η διοίκηση της Alpha Bank η οποία επίσης προβληματίζεται για την σκοπιμότητα απόκτησης του ΤΤ δεδομένης της μεγάλης συγχώνευση με την Εμπορική Τράπεζα που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα