Η χώρα του δράκου αλλάζει Πρόεδρο

Στις 8 Νοεμβρίου ο σημερινός πρόεδρος και γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Χου Τζιντάο θα παραδώσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο της Κίνας Σι Τζιν Πίνγκ και ο πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Λι Κετσιάνγκ.

Η χώρα του δράκου βρίσκεται στο σκοτάδι. Λίγα πράγματα είναι γνωστά τόσο για τον νέο πρόεδρο, όσο και για τον μέλλων πρωθυπουργό.

Ο Σι Τζιν

Πίνγκ είναι (μάλλον) μεταρρυθμιστής, είχε διαφωνήσει με τη γραμμή του καθεστώτος το 1989 στα γεγονότα της πλατείας Τιενανμέν, είναι χωρισμένος, η πρώην γυναίκα του μαζί με τον γιό του δεν ζουν στην Κίνα και ο πατέρας του είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από το μαοϊκό καθεστώς επί μια δεκαετία, στη συνέχεια όμως του δόθηκαν διάφορα αξιώματα προκειμένου να αποκατασταθεί η τιμή του.

Ο Λι Κετσιάνγκ το 1988 έγινε ο νεότερος κυβερνήτης στην ιστορία της κομμουνιστικής Κίνας, και θεωρείται προστατευόμενος του απερχόμενου προέδρου Χου Τζιντάο.

Αναλυτές ωστόσο επισημαίνουν ότι, σημαντικό αλλά άγνωστο είναι το εάν η νέα Μόνιμη Επιτροπή του Πολιτμπιρό θα έχει επτά ή εννέα μέλη, καθώς εκεί θα αποτυπωθεί η νέα ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στους μεταρρυθμιστές και τους σκληροπυρηνικούς.

Ο Σι Τζιν Πινγκ αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της πιο πολυάνθρωπης χώρας και της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου σε μια κρίσιμη στιγμή για την Κίνα. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι Κινέζοι δεν κάνουν πια τους … Κινέζους. Διαμαρτύρονται, κατεβαίνοντας στους δρόμους, απεργούν, προπηλακίζουν κομματικούς αξιωματούχους. Πάνω από 30 εκατομμύρια Κινέζοι διαβάζουν καθημερινά δεκάδες μπλογκ που φέρνουν στη δημοσιότητα σκάνδαλα και παράνομους πλουτισμούς ανώτατων κομματικών αξιωματούχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα