Γιατί ο Τσίπρας ζήτησε εκλογές

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Παρότι έως πριν 10 ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι «θα ζητήσουμε εκλογές όταν θα μπορούμε να τις επιβάλουμε», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες κάλεσε τους πολίτες σε έναν ειρηνικό ξεσηκωμό, ώστε «με τη στάση τους, να επιβάλουν την προσφυγή στη μόνη δημοκρατική διέξοδο». «Η κυβέρνηση καταρρέει. Η άμμος τελειώνει στην κλεψύδρα. Εκλογές,

λοιπόν, για να σωθεί ο τόπος», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Βλέπουν» κάλπες

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει επισήμως εκλογές –και να μην περιοριστεί στο να υπογραμμίζει την ανάγκη να καταψηφιστούν τα μέτρα- προκάλεσε αίσθηση, με δεδομένο ότι έχουν περάσει μόλις τέσσερις μήνες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. «Αν εφαρμοστούν τα μέτρα, θα ερημώσει η χώρα», είναι η απάντηση που δίνουν στο matrix24.gr κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας γιατί ο Αλέξης Τσίπρας τραβά πλέον στα άκρα τη σύγκρουση με την κυβέρνηση. Συν τοις άλλοις, στην αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εμπεδώνεται σε ολοένα και περισσότερα στελέχη η εκτίμηση ότι αργά ή γρήγορα, οι εκλογές θα γίνουν. «Η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να πάει μακριά. Μετά τα μέτρα, τίποτα δε θα είναι ίδιο», τονίζουν οι ίδιες πηγές, υπονοώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας εκλογές, απλώς πρόλαβε τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που θα επισυμβούν στο ορατό μέλλον.

Εξάλλου, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η διάρρηξη των σχέσεων Μαξίμου – ΔΗΜΑΡ και η κατάσταση αποσύνθεσης που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται «να αφήσει τον Σαμαρά να πάει μακριά», όπως τονίζουν συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα. Τέλος, στην αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν ότι μετά τα μέτρα, ο Αντώνης Σαμαράς δε θα πάρει το αντάλλαγμα που ζητεί. Προβλέπουν, δηλαδή, ότι η περίφημη «συνολική ευρωπαϊκή λύση» δε θα έρθει σύντομα και, άρα, η κυβέρνηση Σαμαρά θα πάρει μεν τα μέτρα, χωρίς, ωστόσο, να πάρει κανένα «αντάλλαγμα», πλην της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα