Τα 150 μέτρα που ανατρέπουν τη ζωή μας

Του Βαγγέλη Δουράκη

Πολυνομοσχέδιο ανατροπών της καθημερινότητας κάθε Έλληνα πολίτη κατατίθεται σήμερα στην Βουλή: «Σφαγή» σε μισθούς και συντάξεις, νέες ανατροπές στο εργασιακό, άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων,  αυξήσεις τιμολογίων ΔΕΚΟ,  είναι μερικές μόνον από τις περίπου 150 επιλογές που έγιναν για να ανοίξει ο δρόμος για την δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Ανατροπές της τελευταίας στιγμής προέκυψαν όσον αφορά σε συγκεκριμένα συνταξιοδοτικά

και ασφαλιστικά ζητήματα:

Σύμφωνα με πληροφορίες,

οι μειώσεις στο άθροισμα Κύριων και Επικουρικών συντάξεων «κλείδωσαν» στο 5% για ποσά από 1.000 έως 1.500 ευρώ, στο 10% για συντάξεις ανάμεσα στα 1.500 έως 2.000 ευρώ και στο 15% για ποσά άνω των 2.000 ευρώ.Τα χρόνια ασφάλισης για την θεμελίωση κατώτατης σύνταξης παραμένουν στα 15, εγκαταλείφθηκε δηλαδή η ιδέα να αυξηθούν στα 20.Το όριο των 65 ετών για τη καταβολή του ΕΚΑΣ δεν θα ισχύσει από το 2013 αλλά από το 2014Και οριστικοποιήθηκε  η άμεση αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67.  Θα «πιάσει» από 1η Ιανουαρίου  όσους επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν με βάση τα όρια ηλικίας και όχι τα έτη δουλειάς. Χαμένοι θα βγουν σχεδόν 50.000 άνθρωποι το 2013 και άλλοι 50.000 το 2014

Εκτός, κάποιας θεαματικής ανατροπής,

καταργούνται και οι όποιες εξαιρέσεις για τις αναπηρικές συντάξεις. Ότι περικοπές ισχύουν για τους υπόλοιπους συνταξιούχους, θα ισχύουν και για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.Καταργείται και η καθολικότητα στην ΕΓΣΕΕ για τους μισθούς.

Για τον ΕΟΠΠΥ υπάρχει θέμα με την ένταξη των ΝΠΙΔ, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα φέρει τη σχετική διάταξη, αλλά μάλλον θα προβλέπει μεταβατικές περιόδους για να ετοιμαστούν αναλογιστικές μελέτες.

Μέχρι τελευταία στιγμή μένει ανοιχτό «παραθυράκι» για χαμηλότερες μειώσεις στα εφάπαξ, από αυτές που είχαν αρχικά σχεδιαστεί.

Κατά τα άλλα τα πολυνομοσχέδιο θα προβλέπει παρεμβάσεις, όπως:

-         «ψαλίδι» μισθών στα ειδικά μισθολόγια με αναδρομική ισχύ από την 1η Αυγούστου του 2012, που θα ξεκινούν από 2% για μισθούς έως 1.000 ευρώ και θα φτάνουν το 35% για αποδοχές άνω των 4.000 ευρώ.

-         «μαχαίρι» και στους μισθούς των ΔΕΚΟ και των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που φτάνει έως και το 40%

-         Πλήρης κατάργηση των δώρων σε μισθούς του δημοσίου και στις συντάξεις

-         Αναστολή επιδόματος απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων

-         Πλαφόν στις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ

-         Υποχρέωση έκδοσης «δημοτικής ενημερότητας» για οφειλές σε ΟΤΑ

-          Περιορισμός προσλήψεων  στο δημόσιο (κανόνας 1:5  ως το 2015)

-          Αύξηση των ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες στο δημόσιο

-         Μείωση της δαπάνης για υπερωρίες,  επιτροπές και πρόσθετες αμοιβές

-         Μείωση των συμβασιούχων  (κατά 10% κάθε έτος)

Ακόμη μέσα στο μενού του …πολυνομοσχέδιου περιλαμβάνονται και:

-         Συμφωνίες νοσοκομείων  για παροχή υπηρεσιών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες,

-         Χρ

Keywords
Τυχαία Θέματα