Όταν ο Αλμοδόβαρ πουλάει …τρέλα

Δεν κρατιέμαι (I’m so excited)

Του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Διάρκεια: 1 ώρα και 35 λεπτά Με τους: Χαβιέρ Κάμαρα, Ούγκο Σίλβα, Αντόνιο ντε λα Τόρες, Αντόνιο Μπαντέρας, Πενέλοπε Κρους.

Μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια ο Πέδρο Αλμοδόβαρ επιστρέφει στη κωμωδία. Το «Δεν κρατιέμαι» μπορεί να μην ανταγωνίζεται την ενέργεια ή την αναρχία των πρώτων ταινιών του αλλά ο Ισπανός σκηνοθέτης παραμένει απρόβλεπτος. Κλείνεται μέσα σε ένα αεροπλάνο, το οποίο αναγκάζεται να κάνει κύκλους πάνω από το Τολέδο μέχρι να βρεθεί ελεύθερος διάδρομος προσγείωσης και εστιάζει στο προσωπικό

και τους επιβάτες της πρώτης θέσης – οι οποίοι για κάποιο λόγο δεν μπορούν να πουν ψέματα κι αραδιάζουν όλα τα μυστικά τους στη φόρα. Στο γνωστό του ύφος ο σκηνοθέτης ξεκινάει τη δημιουργία του με απλά συνηθισμένα συστατικά, αλλά μετά προχωρά ένα βήμα παραπέρα προσθέτοντας και άλλα στοιχεία .

Το αποτέλεσμα είναι θεότρελο, πολιτικά ανορθόδοξο, πιπεράτο, διασκεδαστικό! Μια ονειρική πτήση για Μεξικό στην οποία η σωτηρία τόσο του πληρώματος, όσο και των επιβατών περνάει μέσα από χορό, τραγούδι και τρέλα Εξαιρετικά σουρεαλιστική σάτιρα που άλλοτε τείνει προς τον χαβαλέ και άλλοτε προς το βραζιλιάνικο καρναβάλι . Εντάξει, δεν είναι κανένα αριστούργημα, ίσως και να μην αγγίζει τα συνήθη πλαίσια αισθητικής και ύφους του σκηνοθέτη, αλλά οι ζωηρές οι ερμηνείες του Χαβιέρ Κάμαρα, του Κάρλος Αρέθες και του Ραούλ Αρέβαλο στους ρόλους των φροντιστών σπρώχνουν τη ταινία με την ίδια άνεση που κατεβάζουν σφηνάκια στην καμπίνα. Όσο για τους Αντόνιο Μπαντέρας και Πενέλοπε Κρουζ , η εμφάνισή και των δύο μαζί δεν διαρκεί πάνω από δύο λεπτά στην αρχή της ταινίας.

Μπιγκ Χιτ

Του Καρόλου Ζωναρά. Διάρκεια: 1 ώρα και 35 λεπτά. Με τους: Μελέτη Γεωργιάδη, Κάτια Ο’ Γουόλις, Ευγενία Αποστόλου.

Παίρνοντας ως σημείο έναρξης το κλασικό νουάρ αριστούργημα «Big Heat» του Φριτζ Λανγκ του 1953, όπου ένας έντιμος ντετέκτιβ στρέφεται εναντίον όλου του συστήματος όταν υποψιάζεται πως ένας ντόπιος γκάνγκστερ ελέγχει την αστυνομία, ο Έλληνας σκηνοθέτης τοποθετεί τα προκαθορισμένα αυτά πλαίσια πλοκής στην Ελλάδα. Έτσι στην προσπάθειά του να εξιχνιάσει τα αίτια της αυτοκτονίας ενός συναδέλφου του, ο υπαστυνόμος Αριστείδης Κορμάς θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια εφιαλτική περιπέτεια, όπου οργανωμένο έγκλημα και αστυνομία αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Κομψή ατμόσφαιρα η γυρισμένη σε ασπρόμαυρο φιλμ ταινία πρωτοτυπεί με τους ηθοποιούς να ερμηνεύουν ηχογραφημένους προκαταβολικά τους διαλόγους που είχαν ήδη φτιαχτεί σαν ραδιοφωνικό δράμα.

Άνεμος ψυχής (Just the Wind)

Του Μπένεντεκ Φλίγκαουφ. Διάρκεια: 1 ώρα και 26 λεπτά. Με τους: Καταλίν Τόλντι, Γκιόνγκι Λεντβάι.

Με υποδειγματική τρόπο ισορροπίας ανάμεσα σε αισθητική και ρυθμό, η ταινία πραγματεύεται ένα δύσκολο θέμα που βασίζεται στις πραγματικές ρατσιστικές εκτελέσεις που έλαβαν πρόσφατα χώρα στην Ουγγαρία όταν πέντε οικογένειες Ρομά βρέθηκαν δολοφονημένες από πυροβόλα όπλα, μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Εισχωρώντας στη ζωή μιας οικογένειας που ζει σε κλοιό φόβου, αλλά και καθημερινού αγώνα επιβίωσης, η ταινία παραδίδει μια εμπεριστατωμένη, στιβαρή μελέτη πάνω στη διαφορετικότητα, τη κοινωνική νοοτροπία και τη φρικιαστική βία. Ένα κινηματογραφικό διαμάντι από έναν πολλά υποσχόμενο Ούγγρο σκηνοθέτη.

Μαθήματα ζωής (Detachment)

Του Τόνι Κέι. Διάρκεια: 1 ώρα και 37 λεπτά. Με τους: Έντριεν Μπρόντι, Κριστίνα Χέντρικς, Τζέιμς Κάαν, Μάρσια Γκέι Χάρντεν.

Η ιστορία ενός εσωστρεφούς, αναπληρωματικού καθηγητή, ο οποίος αναλαμβάνει να καλύψει κάποια κενά διδασκαλίας σε μια ζόρικη τάξη σε μια από τις πιο άγριες περιοχές της Νέας Υόρκης έχει σαν ατού της το πρωταγωνιστή , κυρίως γιατί ο Έντριεν Μπρόντι, μετά από καιρό, κάνει σοβαρή υποκριτικά δουλειά.

Η ταινία διαπραγματεύεται το θέμα της διαπαιδαγώγησης καθώς και της εκπαίδευσης στο σχολείο και στο σπίτι σε παιδιά που οι γονείς τους τα εγκαταλείπουν και που η κοινωνία τα σπρώχνει στο περιθώριο. Η εξιστόρηση δεν κάνει καμιά προσπάθεια ωραιοποίησης και διδακτισμού, ενώ η σκηνοθετική ματιά δημιουργεί μια καταθλιπτική και αγχωτική ατμόσφαιρα παρά την ευρηματική ένθεση κάποιων καρέ animation που αποφορτίζουν το καταπιεστικό κλίμα.

Ο Ρόμπερτ Μίτσαμ είναι νεκρός (Robert Mitchum is Dead)

Των Ολιβιέ Μπαμπινέτ, Φρεντ Κιν Διάρκεια: 1 ώρα και 31 λεπτά. Με τους Ολιβιέ Γκουρμέ, Πάμπλο Νικομήδης, Μπάκαρι Σανγκαρέ, Ντανούτα Στενκ.

Εκκεντρικό αλλά δεξιοτεχνικό road movie, για έναν αποτυχημένο ηθοποιό, ο οποίος ταξιδεύει μαζί με τον μάνατζέρ του σε ένα φεστιβάλ στον Αρκτικό κύκλο για να συναντήσουν έναν γνωστό σκηνοθέτη. Λακωνικό χιούμορ από κάποιους ξεπεσμένους ονειροπόλους του έρωτα και της κοινωνίας του θεάματος με καμένα μυαλά από αχαλίνωτες δόσεις rock ‘n roll πασπαλισμένες με χολιγουντιανή νοσταλγία. Φρεσκάδα, πρωτοτυπία και αισιοδοξία πριν το όνειρο του αέναου ταξιδιού συναντήσει τη σκληρή πραγματικότητα μέσα σε απίστευτα τοπία, λουσμένα από ζωντανά χρώματα. Αν δεν ήταν τόσο σουρεαλιστικό θα μπορούσε να γίνει καλτ για το ασίγαστο πάθος ενός σινεμά που πεθαίνει.

Passion

Του Μπράιαν ντε Πάλμα. Διάρκεια: 1 ώρα και 40 λεπτά. Με τους: Ρέιτσελ ΜακΆνταμς, Νούμι Ραπάς, Πολ Άντερσον.

Επί της ουσίας πρόκειται για ρημέικ της γαλλικής ταινίας «Οι αντίζηλες»,που είχε προβληθεί πριν τρία χρόνια. Αν η πρωτότυπη ταινία ήταν κάπως ατμοσφαιρική, η συγκεκριμένη είναι γνήσιο θρίλερ Ένα παιχνίδι εξουσίας, έρωτα, διαστροφής και εγκλήματος ανάμεσα σε δύο γυναίκες με φόντο τον αδυσώπητο επιχειρηματικό κόσμο των μεγαλοστελεχών.

Κομψότητα και άνεση, χρήμα και εξουσία, αποπλάνηση και χειραγώγηση, ταπείνωση και έγκλημα, όλα μπαίνουν στο μικροσκόπιο ξεδιπλώνοντας ένα ενδιαφέρον θρίλερ με εξαιρετικές ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστριών. Παρότι ο ντε Πάλμα έχει προ πολλού απομακρυνθεί από την κορυφή της δημιουργικής του ικμάδας κατορθώνει να χαρίσει στο θεατή δυο απολαυστικές ώρες σασπένς.

Ο Όλυμπος έπεσε (Olympus has fallen)

Του Αντουάν Φούκουα. Με τους: Τζέραρντ Μπάτλερ, Άαρον Έκχαρτ, Ντίλαν ΜακΝτέρμοτ, Μόργκαν Φρίμαν.

Μπράβος παγιδεύεται μέσα στο Λευκό Οίκο εν μέσω τρομοκρατικής επίθεσης και προσπαθεί να σώσει τον Πρόεδρο από τους Κορεάτες απαγωγείς του. Τα υπόλοιπα, εκτός από το ποπκόρν, τα αναλαμβάνουν τα οπτικά εφέ που έχουν την τιμητική τους σε αυτό το θρίλερ δράσης βασισμένο στο αιματηρό ύφος «παραστρατιωτικοί κομάντος ορμάνε στο Λευκό Οίκο». Εντυπωσιακές οι σκηνές από τη Ουάσιγκτον σε κατάσταση που επιφυλάσσεται συνήθως σε πόλεις όπως η Βαγδάτη και την Καμπούλ.

Σκηνοθετώντας την κόλαση

Του Χρήστου Χουλιάρα. Ντοκιμαντέρ, Διάρκεια: 1 ώρα και 19 λεπτά.

Ντοκιμαντέρ που διεισδύει στη ζωή και εξερευνά τον ιδιαίτερο κινηματογραφικό κόσμο του Νίκου Νικολαΐδη, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί μια κατάδυση στις ταινίες και την προσωπικότητά του σκηνοθέτη. Oι Γιάννης Αγγελάκας, Τάκης Σπυριδάκης, Κωνσταντίνος Τζούμας, Όλια Λαζαρίδου, Βαλέρια Χριστοδουλίδου, Χρήστος Βαλαβανίδης και πολλοί άλλοι σταθεροί συνεργάτες, φίλοι, καθώς και η οικογένεια του σκηνοθέτη αφηγούνται τις κοινές τους περιπέτειες, εντός και εκτός πλατό.

Νεοναζί: Το Ολοκαύτωμα της μνήμης

Του Στέλιου Κούλογλου. Ντοκιμαντέρ, 2013, Ελλάδα.

Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, πάνω από 100 ελληνικές πόλεις και χωριά ξεκληρίστηκαν. Τα Καλάβρυτα και το Δίστομο αφανίστηκαν, οι Γερμανοί με τη βοήθεια των Ελλήνων ταγματασφαλιτών εκτέλεσαν ολόκληρο τον ανδρικό πληθυσμό που ήταν πάνω από 13 ετών.

Κι όμως αυτοί οι δήμοι, με τη σημερινή «Καλλικρατική» εκδοχή τους, ψήφισαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής σ’ έναν αριθμό που έφτασε τις 1000 ψήφους. Πώς είναι δυνατόν, με το πέρασμα δυο-τριών μόλις γενιών, οι άνθρωποι να ξεχνούν την ιστορία τους; Σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει ο γνωστός δημοσιογράφος δημιουργώντας ένα ντοκιμαντέρ μέσα στο ντοκιμαντέρ, για τη μνήμη και τη λήθη.

Keywords
αλμοδοβαρ, χρυση αυγη, καρναβαλι, big, heat, ελλαδα, φιλμ, δραμα, ουγγαρια, animation, road, movie, rock, σασπένς, olympus, καλαβρυτα, διστομο, εκλογες, μνήμη, καρναβαλι 2011, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, wind, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, κοινωνια, μνήμη, γκει, το θεμα, αστυνομια, βημα, δουλεια, θεμα, θριλερ, ληθη, ντοκιμαντερ, ονειρο, σημερινη, σινεμα, σφηνακια, σωτηρια, ταινιες, χρωματα, ψεματα, ωρα, ααρον, αεροπλανο, αισιοδοξια, αισθητικη, αναρχια, απιστευτα, απλα, ατμοσφαιρα, βαγδατη, βοηθεια, γινει, γνησιο, γονεις, εφε, ευγενια, ενεργεια, εμφάνιση, ετων, ζωη, ζωης, ιδια, εικοσι, υφος, φιλμ, οικο, κλιμα, κομμα, κωμωδια, λογο, ματια, μεξικο, μυστικα, νοοτροπια, ντετεκτιβ, οικογενεια, ολυμπος, οπτικα, ουασιγκτον, παιδια, παθος, πτηση, ραουλ, ρομα, σατιρα, σκηνες, σπιτι, σπιτια, στη φορα, σχολειο, τοπια, τονι, τρια, τρελα, φεστιβαλ, φοντο, φορα, χιουμορ, χρηστος, χρημα, κωνσταντινος, ωρες, animation, road, φιλοι, χωρα, ιδιαιτερο, καμαρα, λευκο, μελετη, μυαλα, οψεις, ουγκο, παιχνιδι, rock, movie, σασπένς
Τυχαία Θέματα