Ρήγμα στην ΠΑΣΚΕ, ανακατατάξεις στη ΓΣΕΕ

Πρόκειται για μια ομάδα ενεργών στελεχών στο χώρο του συνδικαλιστικού κινήματος, με έντονη αντιμνημονιακή δράση, που προέρχονται από τους κόλπους της ΠΑΣΚΕ.

Καθώς μάλιστα πολλοί, βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν της νέα αυτή παράταξη, παράταξη του Νίκου Φωτόπουλου ως απάντηση στην κόντρα του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου, τα μέλη

της νέας παράταξης, που προέρχονται από μεγάλα Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα, επιμένουν ότι η παράταξη δεν έχει πρόεδρο. Αποτελείται από μια ομάδα στελεχών της ΠΑΣΚΕ που συμμετέχουν στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, και εκτιμάται ότι «ελέγχουν» τουλάχιστον 25 με 30 συνέδρους.

Η νέα παράταξη έρχεται να ταράξει τα νερά καθώς πλέον αλλάζουν οι συσχετισμοί στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού κινήματος, με την επί χρόνια παντοδύναμη ΠΑΣΚΕ να μην εκλέξει, σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων συνδικαλιστών, περισσότερα από 18 μέλη στη Διοίκηση της Συνομοσπονδίας, με κάποιους να κάνουν λόγο ακόμη και για 16, όταν σήμερα ελέγχει 22 μέλη στα συνολικά 45.

Εν μέσω κρίσης αλλά και έντονης αμφισβήτησης του ρόλου των συνδικάτων από την κοινωνία, οι επικεφαλής των παλαιών παρατάξεων συνδικαλιστές του ιδιωτικού τομέα και των όποιων ΔΕΚΟ έχουν παραμείνει, με διεργασίες και παρασκηνιακές κινήσεις επιδιώκουν μέχρι την τελευταία στιγμή να διατηρήσουν στο … μαντρί τους διαφωνούντες, με πρόσχημα την αναγκαιότητα διατήρησης της παραταξιακής τους συνοχής…

Εκτός από την ΠΑΣΚΕ, που φαίνεται να διατηρεί με μικρές απώλειες την πρώτη θέση και την μικρή άνοδο της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΡΙΖΑ), ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ανατάξεις στην συντηρητική συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΚΕ.

Η επιστροφή του Νίκου Κιουτσούκη στους κόλπους του κόμματος, δεν σηματοδοτεί και ομογενοποίηση της διασπασμένης σε τρία, ίσως και τέσσερα μέτωπα κυβερνητικής παράταξης. Αμέσως μετά την σιωπηρή αποδοχή της πρόσκλησης από τον Αντώνη Σαμαρά για επιστροφή στη ΝΔ από τον πρόεδρο της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα, ήρθε η αντίδραση μελλών της παράταξης που ξεκαθάριζαν με ανακοίνωσή τους, ότι οι δακίτες δεν είναι «κατά συνθήκη κοινωνικοί ακτιβιστές για να σώσουν την καρέκλα τους»…

Κερδισμένη αναμένεται η παράταξη «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία εκτιμάται ότι θα λάβει 4 ή και 5 έδρες στη νέα διοίκηση (αντί τριών σήμερα). Επικεφαλής της έχει τεθεί ο Ζώης Πεπές, προερχόμενος από την ΟΤΟΕ, αλλά και από το Αριστερό Ρεύμα, εκτιμώντας ότι η ηγεσία του συνδικάτου όχι μόνον δραπέτευσε, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 χρόνων, από τη λυσσαλέα επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους, δραπετεύει και την ύστατη ώρα, από τις ευθύνες της και από την εφιαλτική πραγματικότητα που βιώνει η εργατική τάξη.

Και μέσα σε αυτό το κλίμα, το ΚΚΕ, συμμετέχει διαφωνώντας και διαφωνεί συμμετέχοντας.

Στο προηγούμενο Συνέδριο η ΠΑΣΚΕ ανέδειξε 22 συμβούλους στη 45μελή διοίκηση της ΓΣΕΕ, η ΔΑΚΕ 11, η ΕΣΑΚ 9 και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» 3. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των παρατάξεων, στη νέα διοίκηση, η ΠΑΣΚΕ θα εκλέξει 16 – 18 έδρες, η ΔΑΚΕ 10 – 11, η ΕΣΑΚ 9 έδρες, η «Αυτόνομη Παρέμβαση» 4 ή 5 έδρες και η νέα παράταξη 1-2 έδρες.

Να σημειωθεί ότι, στο συνέδριο που ξεκινάει σήμερα, θα μετέχουν 430 σύνεδροι, δηλαδή περίπου 50 λιγότεροι από όσους μετείχαν στο προηγούμενο. Αιτία η αυξημένη ανεργία, που έχει οδηγήσει αρκετούς συνέδρους να βρίσκονται εκτός δουλειάς. Μάλιστα, την στιγμή που όπως παρουσίασε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου που έδωσε από την Αλεξανδρούπολη η ΓΣΕΕ, μέσα σε δύο έχασαν τη δουλειά τους 455.131 μισθωτοί και άλλοι 319.333 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες. Οι άνεργοι αυξήθηκαν την ίδια περίοδο κατά 574.729 άτομα με τα 405.707 από αυτά να είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή να μένουν χωρίς δουλειά για περισσότερους από 12 μήνες. Στο Συνέδριο πάντως, δεν εκπροσωπούνται οι άνεργοι…

Keywords
Τυχαία Θέματα