Έτοιμη για το… χειρότερο η Κυβέρνηση

Ελπίζει στο καλύτερο, δηλαδή σε μία γρήγορη υπέρβαση του αδιεξόδου στην Κύπρο. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση φοβάται και το χειρότερο, που δεν είναι άλλο από το ενδεχόμενο κατάρρευσης μίας κυπριακής τράπεζας με αποτέλεσμα την πρόκληση τραπεζικού πανικού στους καταθέτες και bank run αρχικά σε Κύπρο και, δευτερευόντως,

στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Matrix24.gr, τις προηγούμενες ημέρες και πριν ανοίξουν οι ελληνικές τράπεζες την Τρίτη είχε συζητηθεί ακόμη και το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις αναλήψεις από το σύνολο των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα, ως μέσο αντιμετώπισης ενός… τσουνάμι πανικού από την Κύπρο. Ωστόσο, οι Έλληνες καταθέτες επέδειξαν ψυχραιμία, αν και θεωρείται δεδομένο ότι το πλήγμα που θα δεχθούν, ούτως ή άλλως, οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, μόλις ανοίξουν, θα είναι σημαντικό, αφού πολλοί θα σπεύσουν να αποσύρουν κεφάλαια ακόμη κι αν οι τράπεζες αυτές έχουν ήδη αλλάξει χέρια.

Η χθεσινοβραδινή εικόνα αναδίπλωσης από τις κυπριακές πολιτικές δυνάμεις, μετά την επιβεβαίωση της επιφυλακτικής στάσης των Ρώσων, δημιουργεί αισιοδοξία στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα μπορέσει να εξευρεθεί μία συμβιβαστική λύση μεταξύ Λευκωσίας και Ε.Ε. που θα δώσει άμεσο τέλος στο αδιέξοδο. Εφόσον, δε, αυτή η συμφωνία είναι στο πλαίσιο ή παραλλαγή της αρχικής πρότασης του Eurogroup, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι θα αποτελεί και «νίκη» της ελληνικής κυβέρνησης καθώς θα συνιστά, εκ των πραγμάτων, διάψευση των πολιτικών επιχειρημάτων που άρθρωσε η αντιπολίτευση, τις προηγούμενες ημέρες.

Αυτό, ωστόσο, δεν συνεπάγεται ότι αυτομάτως τα χέρια της κυβέρνησης λύνονται. Θεωρείται, άλλωστε, δεδομένο ότι το _«κυπριακό παράδειγμα» θα κυριαρχήσει, λίγο ως πολύ, στη δημόσια ατζέντα των επόμενων ημερών, εντός των οποίων η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει και στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα!

Το «όχι» των Κυπρίων, εκ των πραγμάτων, βαραίνει το κλίμα για την ελληνική κυβέρνηση, που έχει ανοικτά μέτωπα στο ζήτημα των αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων αλλά και του ΕΕΤΗΔΕ. Είναι, ωστόσο, σαφές ότι άλλο είναι ο κ. Σαμαράς να έχει να υπερβεί, απλώς, την «αγωνιστικότητα» της αντιπολίτευσης και τις ενστάσεις των κυβερνητικών του εταίρων, που δεν αποκλείεται να υπάρξουν ακόμη κι αν η Κύπρος προχωρήσει στο κούρεμα καταθέσεων, και άλλο να πρέπει να κινηθεί σε ένα περιβάλλον όπου η κεντρική κυβερνητική γραμμή, αυτή της υιοθέτησης των σκληρών μέτρων της τρόικας, θα έχει καταρρεύσει de facto από το «όχι» της μικρής Κύπρου…

Keywords
Τυχαία Θέματα