Το ΠΑΣΟΚ οργανώνεται… ως το Πάσχα

Μιλώντας χθες στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρός του, αναφέρθηκε στα θέματα λειτουργίας του οργάνου, ζητώντας όλα τα μέλη του να έχουν πλήρη και πραγματική απασχόληση με το αντικείμενο και να αναπτύξουν σχέση εμπιστοσύνης, ώστε να είναι αναβαθμισμένο και να λειτουργεί σωστά, με εβδομαδιαίες όπως πρότεινε συνεδριάσεις, που πιθανότατα θα γίνονται κάθε Τετάρτη μεσημέρι. Έκανε λόγο εξάλλου για ανάγκη οργανωμένων συζητήσεων είτε πρόκειται για στρατηγικού είτε για υπηρεσιακού χαρακτήρα συνεδριάσεις

κάθε φορά. Παρουσιάζοντας τις σκέψεις του για τον τρόπο λειτουργίας του οργάνου, αλλά και του κόμματος ευρύτερα στο εξής, ο κ.Βενιζέλος ζήτησε κάθε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου να ʽχρεωθείʼ από μία περιφέρεια όπου θα έχει την πολιτική ευθύνη, ενόψει και των εκλογών για τις νομαρχιακές (μέχρι τις οποίες ο νέος Γραμματέας Νίκος Ανδρουλάκης προανήγγειλε την εξόρμηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα τα επόμενα Σαββατοκύριακα) ενώ το ίδιο υποστήριξε ότι πρέπει να συμβεί με τον εκάστοτε πολιτικό τομέα. Μιλώντας εξάλλου για ʽσυλλογική ηγεσίαʼ, υποστήριξε ότι θεωρεί πως κάθε μέλος θα πρέπει να βλέπει ως προσωπική του υπόθεση τη διάσωση της παράταξης. Έτσι, ζήτησε μεταξύ άλλων πρόταση για την επικοινωνιακή πολιτική και τον σχεδιασμό του κόμματος, ενώ ανέθεσε στον Κυριάκο Πιερρακάκη την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης σε μία επόμενη συνεδρίαση του οργάνου, ζητώντας και διοργάνωση επιμέρους θεματικών ημερίδων επί του θέματος. Άλλο στέλεχος του Πολιτικού Συμβουλίου, που ακόμα αναζητείται, θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το εκλογικό σύστημα, ενώ ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα του ρατσισμού και της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Αναφερόμενος στην ανανέωση που υπήρξε τόσο σε επίπεδο Πολιτικού Συμβουλίου όσο και Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε ότι τώρα θα κριθεί και ποιοτικά, από την παρουσία και συμμετοχή των νέων προσώπων, καλώντας τους να προβαίνουν σε γραπτές εισηγήσεις στο εσωτερικό του κόμματος και αρθρογραφία ή παρουσία τους με άλλο τρόπο στα ΜΜΕ. Ειδική αναφορά επιφύλαξε στην Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, συγχαίροντάς την για την ανακοίνωσή της κατά της Χρυσής Αυγής και προτρέποντάς την αφενός να μην υστερεί σε θέματα ακτιβισμού, αφετέρου να αποκτήσει η προσπάθειά της πολιτικό περιεχόμενο.

Παρατηρώντας μία μεγάλη αδυναμία του πρόσφατου παρελθόντος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε τη δημιουργία μητρώου μελών, στο οποίο και θα καταγραφούν ως και τα μέλη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και των επιμελητηρίων.

Για την επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου προγραμματίστηκε η συζήτηση για τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση, με τον πρόεδρο του κόμματος πάντως να μιλά για συγκεκριμένα μέτωπα. Ειδική αναφορά έκανε στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία, εκτιμώντας ότι πρόκειται για το κορυφαίο πρόβλημα της χώρας, ενώ μιλώντας για την κατάσταση στην οικονομία παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αποκλίσεις που θα πρέπει να απορροφηθούν ως το τέλος του προγράμματος, κάνοντας λόγο για ανάγκη πραγματικής επιμήκυνσης ως το 2016.

Μεγάλο μέρος της συνεδρίασης πάντως αναλώθηκε ως αναμενόταν στις εξελίξεις στην Κύπρο, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επαναλαμβάνει όσα είχε υποστηρίξει νωρίτερα στη Βουλή, ζητώντας την επικύρωση της εισήγησής του ως απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, τουλάχιστον με τα έως τώρα δεδομένα. Υποστήριξε άλλωστε πως ακόμα και αν υπάρξει αλλαγή στη συμφωνία, θα πρόκειται για ʽπαραλλαγήʼ της αρχικής και όχι ουσιαστική μετατροπή, τονίζοντας ότι αυτή η κατάσταση με τις κλειστές τράπεζες δεν μπορεί να συνεχιστεί για καιρό… Σε κάθε περίπτωση ανέδειξε το θέμα της ʽεθνικής στρατηγικήςʼ όπως αποτυπώθηκε στην Κύπρο και σε σχέση με την κατάσταση που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με τους περισσότερους εκ των παρευρισκομένων να τονίζουν το ʽμέτωποʼ που δημιουργήθηκε στην Κύπρο και την υπηρέτηση ενός ʽκοινού σκοπούʼ, ανεξάρτητα από την έκβαση του ʽόχιʼ και την αποτίμηση της στάσης αυτής των Κυπρίων. Υποστήριξαν άλλωστε ότι το θέμα της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων γύρω από έναν κοινό στόχο είναι σημαντικό πολιτικό ζήτημα και απολύτως απαραίτητο να υπάρξει και στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα