«Να μη γίνει Ελλάδα η Κύπρος»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του παρακολούθησε και χθες στενά τις εξελίξεις στη Λευκωσία, αλλά και τις διαβουλεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα, αλλά και με την Μόσχα. Εξάλλου, στην κυπριακή πρωτεύουσα βρέθηκε χθες (σ.σ. Επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα) κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Γιάννη Δραγασάκη

και με τη συμμετοχή της «σκιώδους υπουργού» Εξωτερικών, Ρένας Δούρου, του επικεφαλής της Γραμματείας Εξωτερικής Πολιτικής, Κώστα Ήσυχου, του οικονομολόγου Σπύρου Λαπατσιώρα και του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλαούρα.

«Στοιχείο διαπραγμάτευσης»

Στην Κουμουνδούρου λοιπόν, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Κύπρος, όπως όλα δείχνουν, δε θα αποφύγει την τρόικα, ούτε το συμβιβασμό με την Ε.Ε. Παρόλα αυτά, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η αξιωματική αντιπολίτευση αξιολογεί το «όχι» της κυπριακής Βουλής πολύ σοβαρά, ως «στοιχείο διαπραγμάτευσης». «Ακόμη κι αν στο τέλος αναγκαστούν να κουρέψουν καταθέσεις ή να δεχθούν Μνημόνιο, το βέβαιο είναι ότι η τελική λύση θα είναι καλύτερη από την αρχική απόφαση του Eurogroup, που έπληττε και τις λαϊκές αποταμιεύσεις», σημειώνει στο matrix24.gr ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, που πιστώνει στους Κύπριους ότι με την άρνησή τους να επικυρώσουν την απόφαση των πιστωτών, θα κερδίσουν μία καλύτερη συμφωνία -ή τουλάχιστον, λιγότερο επώδυνη.

Δραγασάκης-Δούρου

Εντωμεταξύ χθες, στις επαφές που είχαν με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, με τον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, αλλά και με τον υποψήφιο πρόεδρο, Γιώργο Λιλλήκα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν στους συνομιλητές τους την αλληλεγγύη της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης για το κυπριακό «όχι». Μάλιστα, ο Γιάννης Δραγασάκης επισήμανε ότι «η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μέτωπο φόβου και εκβιασμών», ενώ η Ρένα Δούρου «είδε» στις αιτιάσεις των Γερμανών περί «φορολογικού παραδείσου», αναλογίες με τις κατηγορίες που είχαν ακουστεί για το «υπερτροφικό και σπάταλο Δημόσιο» της Ελλάδας. «Οι πιέσεις προς την Κύπρο ως φορολογικό παράδεισο είναι σε αντιστοιχία με αυτά που έλεγαν στην Ελλάδα σχετικά με το διεφθαρμένο και υπερτροφικό κράτος, προκειμένου να μπει στο μνημόνιο», επισήμανε χαρακτηριστικά η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτικές εξελίξεις

Συν τοις άλλοις, στον ΣΥΡΙΖΑ ελπίζουν πως, αν τελικά οι Κύπριοι κερδίσουν με το «όχι» τους έναν καλύτερο συμβιβασμό με τους πιστωτές, τότε θα έχει φανεί «η χρεοκοπία της στρατηγικής που ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς», όπως λένε χαρακτηριστικά. «Πώς θα ξαναεκβιάσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν νέα μέτρα, όταν θα έχουν δει όλοι ότι οι Κύπριοι, με ένα «όχι», εξασφάλισαν καλύτερη συμφωνία», διερωτώνται στον ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπουν ότι είτε ο Αντώνης Σαμαράς θα αλλάξει ρότα και θα αναγκαστεί να πει στην τρόικα «ως εδώ», είτε η ραγδαία πολιτική φθορά της ελληνικής κυβέρνησης θα προκύψει… μέσω Λευκωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα