Οι φόροι στα ακίνητα στηρίζουν τον προϋπολογισμό

09:09 8/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο προϋπολογισμός όπως φαίνεται στηρίζεται σημαντικά στους φόρους των ακινήτων, εν αντιθέσει με τους έμμεσους φόρου οι οποίοι καταποντίστηκαν.

Συγκεκριμένα τα έσοδα από τον ΦΠΑ παρουσίασαν μείωση 17,4% ενώ ο εισπράξεις από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ήταν μειωμένες κατά 38% σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού. Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που δεν αποκλείει τελικά η ύφεση να είναι

ακόμα βαθύτερη από όσο είχε εκτιμηθεί για το 2013.

Τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων έχουν αυξηθεί κατά 1,1% σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού, ενώ ο ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή μειώθηκε κατά 12,7%. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η αναντιστοιχία στους φόρους στα πετρελαιοειδή οφείλεται στην καθυστέρηση απόδοσης του ΦΠΑ σε σχέση με τον ΕΦΚ που αποδίδεται άμεσα στο ελληνικό δημόσιο. Σημαντική ήταν η μείωση των φόρων στα καπνικά.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο οι εισπράξεις ήταν μειωμένες κατά 40,8%.

Η πτωτική τάση στα καπνικά ξεκίνησε με την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και στον καπνό. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι παρατηρείται έξαρση του λαθρεμπορίου στα τσιγάρα. Μάλιστα χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή στελεχών από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αποφασίσθηκε η συνδρομή της Βρετανίας στις προσπάθειες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα τσιγάρα τόσο με τεχνικά μέσα όσο και με ανθρώπινο δυναμικό. Σύμφωνα με πληροφορίες στα 100 λαθραία τσιγάρα τα 10 έχουν προορισμό την Ελλάδα και τα υπόλοιπα χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Συνολικά πάντως τα έσοδα τον Ιανουάριο μειώθηκαν κατά 7,6% σε σχέση με τον στόχο που έχει τεθεί.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα