Συμβιβαστική πρόταση Ρόμπεϊ για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Ξεκίνησαν και πάλι οι σκληρές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, μετά από νέα διακοπή τα ξημερώματα, με στόχο να μπορέσουν να φτάσουν σε κάποια συμφωνία για το κρίσιμο θέμα του προϋπολογισμού της ΕΕ για την επόμενη επταετία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, εμφανίστηκε με νέα συμβιβαστική

πρόταση, η οποία προβλέπει περαιτέρω περικοπές δαπανών.

«Αναθεωρημένη πρόταση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Η συνεδρίαση συνεχίζεται στις 06.30 (ώρα Βρυξελλών). Εργαζόμαστε για μια συμφωνία», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε μήνυμά του στο twitter.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει στις βασικές γραμμές ενός σχεδίου για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, οι δαπάνες του οποίου θα διαμορφωθούν στα 960 δισ. ευρώ για την επταετία 2013-2020.

«Αισθανόμαστε αρκετά σίγουροι ότι έχουμε το πλαίσιο για μια συμφωνία», δήλωσε η ίδια πηγή. «Η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό θα γίνεισήμερα», πρόσθεσε.

Δηλώσεις των αρχηγών

Ενδεικτικό των σκληρών διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν ήταν οι δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών προσερχόμενοι στη σύνοδο κορυφής.

«Δεν μπορώ να πω αν θα επιτύχουμε. Οι θέσεις διαφέρουν ακόμη πολύ. Για τη Γερμανία, μπορώ να πω ότι θα κάνουμε τα πάντα για την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας, γιατί είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα σχέδιο σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας και υψηλής ανεργίας» σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο που ξοδεύουμε, αλλά και να δείξουμε αλληλεγγύη, μεταξύ εκείνων που προσφέρουν τα χρήματα και αυτών που τα λαμβάνουν» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αφού ανέφερε ότι προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, προειδοποίησε ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να οδηγεί σε συρρίκνωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Αντίθετα, ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, επισήμανε ότι η πρόταση του περασμένου Νοεμβρίου δεν ήταν ικανοποιητική και ότι για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει μεγαλύτερη περικοπή των γεωργικών δαπανών.

«Χωρίς περικοπές, δεν θα υπάρξει συμφωνία» δήλωσε και τόνισε ότι το ποσό που προβλεπόταν για τον προϋπολογισμό στη Σύνοδο του Νοεμβρίου ήταν «πολύ υψηλό» και πρέπει να μειωθεί.


«Την τελευταία φορά που ήμασταν εδώ, το Νοέμβριο, τα νούμερα ήταν πολύ υψηλά: πρέπει να μειωθούν και, αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα υπάρξει συμφωνία» προειδοποίησε.

«Για να μιλήσω ευθέως, η ΕΕ δεν θα πρέπει να είναι απρόσβλητη από το είδος των πιέσεων που ασκήθηκαν σε εμάς, προκειμένου να μειώσουμε τις δαπάνες» συμπλήρωσε, για να καταλήξει ότι οι «27» θα πρέπει «να βρουν αποδοτικούς τρόπους και να διασφαλίσουν ότι θα ξοδεύουμε χρήματα με σύνεση».

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συμμετέχει στη σκληρή μάχη, με το επιχείρημα της ύφεσης και της ανεργίας.

«Πιστεύω ότι τα κοινοτικά κονδύλια αποτελούν εγγύηση επιτυχίας, το κλειδί για την επιτυχία, διότι χρειαζόμαστε - ειδικά η Ελλάδα - ανάκαμψη και ανάπτυξη» δήλωσε προσερχόμενος.

«Όπως γνωρίζετε, οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις - τόσο οι διαρθρωτικές όσο και η δημοσιονομική προσαρμογή - είναι σε εξέλιξη και προχωρούν αυτή τη στιγμή επιτυχώς στην Ελλάδα» συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα