Προχωρά μόνη της η ΝΔ

08:54 8/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Πλέον, βοηθούντος και του ΣτΕ, το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει αποφασισμένο να προχωρήσει, ακόμη κι αν έλθει σε αντιπαράθεση με τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους. Παρά το γεγονός ότι ο υπό κατάργηση νόμος είναι του ΠΑΣΟΚ, από την Ιπποκράτους κρατούνται χαμηλοί τόνοι και μόνον οι αυτουργοί Ραγκούσης και Γ. Παπανδρέου έχουν αντιδράσει με ένταση στον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Αντιθέτως, είναι μάλλον ει βέβαιον ότι οποιαδήποτε νέα εκδοχή νόμου, προφανώς σκληρότερη από την ισχύουσα, δεν θα τύχει της υποστήριξης της ΔΗΜΑΡ, που έχει διατυπώσει τη διαφωνία της.

Από την πλευρά του, το Πρωθυπουργικό επιτελείο αντιμετωπίζει το ζήτημα της ιθαγένειας ως ένα από τα λίγα στα οποία το κόμμα μπορεί να βάλει την πολιτική του σφραγίδα. «Η αυστηροποίηση του νόμου είναι στο πολιτικό μας DNA, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω» σημειώνουν συνομιλητές του Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, προσθέτοντας ότι είναι ένα από τα λίγα θέματα, μαζί με το δόγμα «νόμος και τάξη» που προσφέρονται ώστε να διατηρήσει το κεντροδεξιό της προφίλ η Ν.Δ. και να περιορίσει ιδεολογικού τύπου διαρροές ψηφοφόρων προς τα δεξιά της και τη Χρ. Αυγή.

Οι επιτελείς του Αντ. Σαμαρά, πάντως, επιμένουν ότι δεν θα εκβιάσουν τους εταίρους τους ενώ και το σχέδιο που θα προταθεί δεν θα αποκλείει τη χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς. Ωστόσο, αυτό θα γίνεται μέσω πολιτογράφησης με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν παρακολουθήσει την 9ετή υποχρεωτική εκπαίδευση και, κυρίως, επιλέξουν την ελληνική αντί της πατρικής τους ιθαγένειας.

Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι είναι εφικτή η συμφωνία των τριών, ή έστω του ΠΑΣΟΚ, επί του νέου πλαισίου που θα παρουσιασθεί το επόμενο διάστημα, πλην όμως σημειώνουν ότι «σε περίπτωση που ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αρνηθούν η νέα διάταξη θα περάσει… ακόμη κι αν χρειασθει να πάρουμε ψήφους από ανεξάρτητους ή ακόμη και βουλετές των ΑΝΕΛ ή της Χρ. Αυγής». Εάν αυτό συμβεί θα είναι η δεύτερη φορά που το Μαξίμου, σε μία κίνηση πυγμής, θα δοκιμάζει την κοινοβουλευτική συνοχή της τρικοματικής κυβέρνησης. Η πρώτη ήταν προ δύο εβδομάδων όταν, παρά τις αντιρρήσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, πέρασε από τη Βουλή η διάταξη για τους ιεροδιδασκάλους του κορανίου στη Θράκη.

 

 

 

 

 

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα