Τρέχει και δεν φτάνει ο Στουρνάρας

08:24 8/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Τρέχει» να προλάβει …καταστάσεις ο Γιάννης Στουρνάρας που μετά την Σύνοδο Κορυφής… μένει Βρυξέλλες για το Eurogroup της Δευτέρας.

«Καμπανάκι» ήδη έχει χτυπήσει -άλλωστε- στο οικονομικό επιτελείο από την «κατηφόρα» στα έσοδα τον Ιανουάριο, τάση βεβαίως που εάν συνεχιστεί και το επόμενο δίμηνο θα ανοίξει «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό που θα ενεργοποιήσει

άμεσα τις ρήτρες απόκλισης και θα οδηγήσει αυτόματα σε νέα μέτρα περιστολής δαπανών.

Την ίδια ώρα οι αναταράξεις που προκλήθηκαν εντός του Κυβερνητικού στρατοπέδου με την δημοσιοποίηση των σχεδίων για την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων, αλλά και οι απεργιακές κινητοποιήσεις κλάδων που πλήττονται από τα προωθούμενα βάσει μνημονίου μέτρα, έχουν προκαλέσει προβληματισμό στις Βρυξέλλες.

Ο Γιάννης Στουρνάρας θα επιδιώξει ενόψει της συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών να «διώξει τα σύννεφα» ζητώντας ταυτόχρονα ουσιαστική στήριξη από τους εταίρους στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Κυβέρνησης και συμβολή στον τομέα της ανάπτυξης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η Αθήνα έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις προκειμένου να εκταμιευτούν οι επόμενες δόσεις του δανείου στήριξης:

Τον Φεβρουάριο υπολογίζεται να απελευθερωθούν 2,8 δισ. ευρώ, για την κάλυψη ομολόγων που λήγουν, αλλά και τις ανάγκες του προϋπολογισμού, αλλά πρώτα θα πρέπει να θεσπιστεί 3ετές πλαφόν για τις δαπάνες κάθε τομέα του κράτους.

Η δόση του Μαρτίου είναι άλλα 2,8 δισ. ευρώ, επίσης για υποχρεώσεις της χώρας τόσο στο εξωτερικό όσο και το εσωτερικό. Για να εκταμιευτεί όμως θα πρέπει να έχει καταμετρηθεί το πλεονάζον προσωπικό σε υπουργεία και φορείς του Δημοσίου, ενώ πρέπει να τεθούν τριμηνιαίοι στόχοι για τις αποχωρήσεις έως το τέλος του 2014. Επίσης, πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι τιμές των φαρμάκων, με βάση τις τιμές που ισχύουν στις τρεις φθηνότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δόσεις Φεβρουαρίου- Μαρτίου, τα 2,8 + 2,8 δισ ευρώ, δηλαδή θα καλύψουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και τις οφειλές του Δημοσίου. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το α΄ 3μηνο της χρονιάς, αναλύονται σε 4,2 δισ ευρώ για το έλλειμμα, άλλα 4,1 δισ. για την ωρίμανση του Χρέους και 1,5 δισ. για την εξόφληση των οφειλών του Κράτους.

Η Κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει πλέον και την τρόικα καθώς από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου οι γνωστές φιγούρες των εκπροσώπων των δανειστών μας θα πηγαινοέρχονται στα «παραγωγικά» υπουργεία «αναζητώντας» κάθε στοιχείο που θα τους διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα μένει στο μονοπάτι που έχει συμφωνηθεί.

Keywords
στουρναρας, φτανει, γιάννης στουρνάρας, βρυξέλλες, νέα, μνημονιο, αθηνα, τροικα, ελλαδα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, γιάννης στουρνάρας, χωρες, νεα μετρα, ωρα, βρυξέλλες, ευρω, ιδια, κυβερνηση, εξοφληση, ταση, βεβαιως
Τυχαία Θέματα