Ο νέος στρατηγικός άξονας με το Ισραήλ

Κατά την αναχώρηση του Αντώνη Σαμαρά, αργά χθες βράδυ, από το Τελ Αβίβ – μετά το δείπνο με Έλληνες και ισραηλινούς επιχειρηματίες, μπορούσε κάποιος να δει την ικανοποίηση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Αιτία δεν ήταν μόνον τα θερμά λόγια των Σιμόν Πέρες και Μπενιαμίν Νετανιάχου, ούτε η επιμονή του ισραηλινού υπουργού Ενέργειας στο, πάντως δύσκολα υλοποιήσιμο, project του αγωγού αερίου ΙσραήλΚύπρου

Ελλάδας. Λόγο ικανοποίησης αποτελούσε και η σαφής δήλωση προθέσεων ισραηλινών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Ελλάδα, ή – όπως είπε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός – να εκμεταλλευτούν έξυπνα τις ευκαιρίες που προσφέρει η υποτιμημένη σε αξίες ελληνική αγορά.

Ωστόσο, και χθες το βράδυ στο φόρουμ των επιχειρηματιών, αλλά και στον κύκλο των επαφών που είχαν επιχειρηματίες και στελέχη με ισραηλινά κεφάλαια ήταν εμφανής η απροθυμία των ισραηλινών όχι να επενδύσουν στην Ελλάδα αλλά να έχουν την έδρα της όποιας επιχείρησης στη χώρα μας! Βασική αιτία η χρηματοδοτική ασφυξία και τα υψηλά επιτόκια, στοιχείο που καταδεικνύει πόσα ακόμα πρέπει να γίνουν προκειμένου η ελληνική αγορά να καταστεί θελκτική.

Από το 24ώρο του Αντώνη Σαμαρά και των υπουργών του στο Ισραήλ, τα συμπεράσματα έστω και σχετικά πρώιμα μοιάζουν ασφαλή:

Το Τελ Αβίβ επενδύει στον άξονα με την Αθήνα, και ενδιαμέσως με την Κύπρο, αναζητώντας συμμάχους στην περιοχή, εν μέσω τριγμών στην ανατολική μεσόγειοΗ Αθήνα επίσης αναζητά οικονομικούς και πολιτικούς εταίρους, επιδιώκοντας να «πωλήσει» στη διεθνή πολιτική σκηνή τη δυνατότητα υποκατάστασης του άξονα σταθερότητας που κάποτε αποτελούσαν για το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, Ελλάδα και Τουρκία, με τον τριπλό άξονα ΕλλάδαςΚύπρου – ΙσραήλΑυτή, ωστόσο, η διπλή βούληση δεν είναι χωρίς «πονοκεφάλους», όπως φάνηκε από τη χθεσινή δημόσια σφοδρή επίθεση Νετανιάχου προς το Ιράν, που έφερε σε αμηχανία την ελληνική πλευρά, επιβεβαιώνοντας ότι προφανώς οι επιδιώξεις των δύο πλευρών δεν ταυτίζονται πλήρωςΤο Τελ Αβίβ πάντως δεν κρύβει τον ενθουσιασμό με τον οποίο αντιμετωπίζει την Ελλάδα. Οι αναφορές, εχθές το βράδυ, του ισραηλινού υπουργού Ενέργειας Σιλβάν Σαλόμ στον αγωγό αερίου μέσω Ελλάδος και στο γεγονός ότι αυτός παραμένει προτεραιότητα για την ισραηλινή πλευρά αποτελεί δείγμα για τις ισραηλινές προθέσεις και, πάντως, επιβεβαιώνει τη διάθεση του Τελ Αβίβ να βοηθήσει στην ανάταξη του ηθικού της ελληνικής πλευράς.Στα θερμά λόγια της ισραηλινής πλευράς συνέβαλλε και η αποφασιστική απάντηση της Αθήνας στη Χρυσή Αυγή. Το μήνυμα Σαμαρά για μηδενική ανοχή προκάλεσε θετικές εντυπώσεις στην ισραηλινή κοινή γνώμη και ενίσχυσε την εικόνα του Αντώνη Σαμαρά.Τέλος, η κοινή παρουσία ΣαμαράΒενιζέλου και όσα είπαν δημοσίως επιβεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες είναι αποφασισμένοι ή έστω αναγκασμένοι να πορευθούν από κοινού μέχρι τέλους.
Keywords
Τυχαία Θέματα