«Θάβουν» τη Λίστα Λαγκάρντ

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σύμφωνα με έγγραφο του ΣΔΟΕ, υποθέσεις που χειρίζονται οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του Σώματος Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και έχουν ορίζοντα παραγραφής την 31η/12/2013, πρέπει να μεταφερθούν άμεσα στις οικείες ΔΟΥ, με το σκεπτικό ότι αυτές μπορούν να διατάξουν παράταση της παραγραφής κατά δύο επιπλέον χρόνια (βάσει του νόμου 4141/2013).

Εάν δεν δοθεί παράταση τότε, στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς ξεκινάει η παραγραφή υποθέσεων μιας οκταετίας.

Άρα εάν δεν ολοκληρωθούν οι έρευνες εντός 3 μηνών από το ΣΔΟΕ, οι μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής (π.χ. λίστα Λαγκάρντ, κ.λπ.) μπορεί να «ταφούν» για πάντα!

Σε κάθε περίπτωση με την μεταφορά των «καυτών» φακέλων στις Εφορίες, αποδυναμώνεται ο ασκούμενος έλεγχος, αφού οι εφοριακοί ελεγκτές των ΔΟΥ δεν είναι επί του παρόντος θεσμικά «οπλισμένοι» να διεξάγουν έρευνες με τις ίδιες εξουσίες που έχουν τα στελέχη του ΣΔΟΕ (πχ άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών κλπ).

Στελέχη του ΣΔΟΕ αναφέρουν ότι με αυτή την απόφαση, το υπουργείο Οικονομικών, δένει τα χέρια των ελεγκτών που εδώ και μήνες έχουν αναλάβει, κάτω από αντίξοες συνθήκες, να εντοπίσουν υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής που κρύβουν οι λίστες και τις αναθέτουν στις εφορίες που οι εργαζόμενοι τους έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στους ελέγχους των φορολογικών δηλώσεων.

Προσθέτουν μάλιστα ότι «αυτές οι διαδικασίες δεν συνάδουν με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος που δίνει το τελευταίο καιρό η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στη διαλεύκανση αυτών των υποθέσεων, καθώς μετά τη μεταφορά των υποθέσεων, θα χρειαστούν ίσως και μήνες μόνο για την ενημέρωση των ελεγκτών των ΔΟΥ από τους συναδέλφους τους του ΣΔΟΕ».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο Γιάννης Στουρνάρας μιλά για προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει να μπορούν να κινούνται ταχύτερα οι διαδικασίες ακόμα και με προσωρινά ευρήματα.

Και όπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΔΟΕ, το υπουργείο Οικονομικών αντί να εκδώσει μια ερμηνευτική εγκύκλιο, η οποία να ορίζει ότι είναι δυνατό να δοθεί παράταση σε αυτές τις υποθέσεις, σε οποιεσδήποτε από τις υπηρεσίες ελέγχου και αν βρίσκονται, προτιμά να τις στείλει στις ΔΟΥ, οι οποίες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα οργάνωσης, έλλειψης προσωπικού, αλλά κυρίως τεχνογνωσίας σε τέτοιας μορφής ελέγχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα