Γιατί ο Guardian συγχαίρει τις Ελληνίδες;

Ο βρετανικός Guardian δια χειρός… μάλλον δια της πένας, της δημοσιογράφου Heather Long εξήρε την … ελληνική προοδευτικότητα στο θέμα του πατρικού επωνύμου που κρατάνε οι Ελληνίδες ακόμα και μετά το γάμο τους, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

Η δημοσιογράφος επισημαίνει πως αυτό που αξίζει ιδιαίτερης μνείας είναι η παθητική αποδοχή εκ μέρους των ανδρών στην Ελλάδα του

μέτρου. Συγχαίρει τις Ελληνίδες μάλιστα μέσω της συνομιλίας της με καθηγήτρια του Παντείου για τη φεμινιστική τους στάση.

Σημειώνει, πάντως, πως υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις γυναικών που κρατούν και τα δύο ονόματα, νομότυπα μάλιστα, σύμφωνα με νόμο του 2008. Ωστόσο εντοπίζει και τη δυσκολία του μέτρου στην περίπτωση που το ζευγάρι ταξιδεύει στο εξωτερικό, ιδίως στην Μέση Ανατολή, όπου οι τελωνειακές αρχές δυσκολεύονται να αποδείξουν ότι όντως είναι ζευγάρι.

Με πραγματική «ζήλια» σημειώνει πως στην Ελλάδα οι γονείς βάσει νόμου μπορούν να επιλέξουν το επώνυμο του νεογέννητου από το μαιευτήριο, είτε του πατέρα, είτε της μητέρας, είτε και τα δύο.

Keywords
Τυχαία Θέματα