Ο κοινωνικά ευαίσθητος Ρόμπερτ (που ξέραμε)

Star Trek Into Darkness

Επιστημονικής φαντασίας, του Τζ. Τζ. Έιμπραμς. Διάρκεια: 132′. Με τους: Ζάκαρι Κουίντο, Κρις Πάιν, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ζόι Σαλντάνα

Όταν το πλήρωμα του θρυλικού Enterprise καλείται να επιστρέψει στη Γη, ανακαλύπτει πως μια απίστευτα τρομοκρατική δύναμη που εδρεύει στην ίδια την οργάνωσή τους, απειλεί τον κόσμο με πλήρη καταστροφή. Έχοντας, ταυτόχρονα, και προσωπικά ζητήματα να λύσει, ο Κυβερνήτης Κερκ αναλαμβάνει επικεφαλής ενός ανθρωποκυνηγητού σε έναν εμπόλεμο κόσμο για να σταματήσει ένα όπλο μαζικής

καταστροφής. Η ταινία ακολουθεί την πολύ διαδεδομένη τον τελευταίο καιρό τάση των σίκουελ του πρίκουελ και οδηγεί τον θεατή στην αρχή του μύθου για να ανακαλύψει πως άρχισαν όλα εκείνα τα περιστατικά τα οποία δημιούργησαν την εμβληματική ομάδα των ηρώων του σήριαλ όπως και των εχθρών τους.

Απολαυστική ψυχαγωγία με όλη την αμεσότητα που προσφέρει η τεχνολογία 3D, ακριβή παραγωγή, εξαιρετικά εφέ, άψογα ψηφιακά σκηνικά αλλά και επιλεγμένα πραγματικά τοπία, ψαγμένα κοστούμια και ηθοποιοί που παραπέμπουν φυσιογνωμικά στους πρωταγωνιστές της αρχικής σειράς. Όλο το εντυπωσιακό πακέτο προσφέρεται στη γενναιόδωρη δόση των 132 λεπτών. Ίσως η ταινία να μην τόσο τολμηρή όπως η προηγούμενη αλλά είναι πιο πυρετικά μεγαλοπρεπής και καινοτόμα στο βαθμό που να γίνεται πλέον διάκριση μεταξύ διαστημικής όπερας και σαπουνόπερας επιστημονικής φαντασίας

Ο κανόνας της σιωπής (The Company you keep)

Δραματική, του Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Διάρκεια: 121’. Με τους: Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Σάια ΛαΜπεφ, Τζούλι Κρίστι, Σούζαν Σαράντον

Ο καθωσπρέπει κόσμος ενός επιφανούς δικηγόρου που αναλαμβάνει υποθέσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναστατώνεται όταν ένας φιλόδοξος νέος δημοσιογράφος, αποκαλύπτει την πραγματική του ταυτότητά, αυτή του πρώην ακτιβιστή της οργάνωσης Weather Underground που, εξαιτίας της συμμετοχής του σε μία ένοπλη ληστεία, καταζητείται για φόνο.

Πατέρας μίας κόρης, την οποία μεγαλώνει μόνος του, ο δικηγόρος πρέπει να τραπεί σε φυγή. Και καθώς το FBI εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό σε όλη τη χώρα, αυτός προσπαθεί να εντοπίσει το μοναδικό άτομο που μπορεί να «καθαρίσει» το όνομά του. Μια παλιά του σύντροφο τόσο στην ζωή όσο και στο ριζοσπαστικό κίνημα, του 70 η οποία επίσης έχει διπλή ταυτότητα. Στη διαδρομή αναζήτησης της αναμοχλεύει το παρελθόν του, καθώς επανασυνδέεται με πρώην μέλη της αντιπολεμικής οργάνωσης και φέρνει στην επιφάνεια συγκλονιστικά μυστικά που κρατούσε κρυμμένα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Συμπαθών του αντιπολεμικού ριζοσπαστικού κινήματος στα 70s ο Ρέντφορντ πήρε μια γενναία απόφαση να σκηνοθετήσει και να ερμηνεύσει το πρωταγωνιστικό ρόλο αυτής της ταινίας, όχι μόνον σαν ιστορική μελέτη μιας ταραγμένης πολιτικά περιόδου, αλλά σαν ερμηνεία της διαρκούς καταπίεσης, εκμετάλλευσης και κυριαρχίας των πλούσιων και ισχυρών. Θρίλερ με πολιτικό υπόβαθρο αλλά και με έκδηλη μια υποτονική νοσταλγία για τις ημέρες δράσης μιας γενιάς με κοινωνική συνείδηση που υπέκυψε όταν ιδεαλισμός παραχώρησε τη θέση του στο ωμό ρεαλισμό.

The Iceman

Δραματική, του Άριελ Βρόμεν. Δίαρκεια: 105’. Με τους: Μάικλ Σάνον, Γουαϊνόνα Ράιντερ, Ρέι Λιότα, Κρις Έβανς

Ο πολωνικής καταγωγής Ρίτσαρντ Κουκλίνσκι επί περίπου 30 χρόνια ζούσε μια διπλή ζωή: ήταν ένας τρυφερός σύζυγος, ένας αφιερωμένος πατέρας και ταυτόχρονα ένας αδίστακτος, κατά συρροή δολοφόνος. Μετά τη σύλληψή του, ο Κουκλίνσκι ομολόγησε ότι είχε σκοτώσει πάνω από 250 άτομα μεταξύ 1954 και 1985, πολλά από τα οποία για λογαριασμό της ιταλοαμερικανικής μαφίας. Το παρατσούκλι «Iceman» προέρχεται από το πάγωμα των διαμελισμένων πτωμάτων επί μήνες, έτσι ώστε ιατροδικαστές να μη μπορούν να πιστοποιήσουν σχετικά με το πότε τα σώματα σφαγιάστηκαν.

Βασισμένο στην πραγματική ιστορία ενός πληρωμένου δολοφόνου, η ταινία στηρίζεται εξ ολοκλήρου στην σοβαρή ερμηνεία του Μάικλ Σάνον και την ικανοποιητική Γουινόνα Ράιντερ στο ρόλο της συζύγου του. Μέτρια η σκηνοθεσία του Άριελ Βρόμεν, ο οποίος είχε στα χέρια του ένα συναρπαστικό θέμα (το κτήνος που κρύβεται μέσα σε ένα οικογενειάρχη) και το άφησε διεκπεραιωτικά να πάει χαμένο…

Μια γυναίκα μόνο ξέρει (Just like a woman)

Κομεντί, του Ρασίντ Μπουσαρέμπ. Διάρκεια: 90’. Με τους: Σιένα Μίλερ, Γκολσιφτέ Φαραχανί

Μια μετανάστρια από την Νότια Αφρική δουλεύει στο μίνι μάρκετ των πεθερικών της στο Σικάγο. Είναι παντρεμένη με έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να επιβληθεί στην αυταρχική μητέρα του. Από τη άλλη μια υπάλληλος εταιρεία επισκευής υπολογιστών βλέπει το γάμος της να κρέμεται από μια κλωστή. Οι δύο τους μοιράζονται το πάθος για το χορό της κοιλιάς και καταλήγουν να συνταξιδέψουν, διασχίζοντας την Αμερική για τελείως διαφορετικούς λόγους και ωθούμενες από διαφορετικά προβλήματα. Η φιλία που θα γεννηθεί ανάμεσά τους θα ενώσει τη μοίρα τους και θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα. Μια παράφωνη ταινία με φτωχό σενάριο ωραίες τουριστικές εικόνες, πάνω στα γνωστά στερεότυπα γα το μισογυνισμού και της ξενοφοβία και αυτό είναι όλο.

Γεννημένοι ξανά (Venuto al mondo)

Δραματική του Σέρτζιο Καστελίτο. Διάρκεια: 127’. Με τους: Πενέλοπε Κρους, Εμίλ Χερς

Μια γυναίκα επισκέπτεται το Σαράγεβο με το γιο της μετά από 16 χρόνια όταν εγκατέλειψαν ταλαιπωρημένοι από το πόλεμο τη πόλη, αφήνοντας πίσω το πατέρα του παιδιού, ο οποίος πεθαίνει λίγο καιρό αργότερα. Καθώς η μητέρα προσπαθεί να διορθώσει τη σχέση με το γιο της, θα έρθει αντιμέτωπη και με το παρελθόν της. Ασυμμάζευτο μελόδραμα το οποίο ξεχειλίζει από αφόρητα κλισέ, ενώ δεν έρχεται σε καμία ουσιαστική επαφή με την μαρτυρική ιστορία της πόλης. Αν δεν ήταν τόσο αφελές θα μπορούσε να θεωρηθεί υπόδειγμα καπηλείας των τραγικών πτυχών του πολέμου στη πρώην Γιουγκοσλαβία που περιέχουν πολύ αίμα και πόνο.

Ένα πιστόλι σε κάθε χέρι (Una pistola en cada mano)

Κωμωδία, του Σεσκ Γκάι Διάρκεια: 95’. Με τους: Χαβιέρ Κάμαρα, Ρικάρντο Νταρίν, Εντουάρντ Φερνάντες

Οι πρωταγωνιστές έξι σπονδυλωτών ιστοριών που ξεδιπλώνονται σε διάφορα σημεία της Βαρκελώνης φανερώνουν με γλυκόπικρη διάθεση τις κρυφές πληγές του σύγχρονου σαραντάρη όπως η ανεργία, η ανασφάλεια για το αύριο, η σεξουαλική ανικανότητα, η ενδοοικογενειακή βία και φυσικά η φιλία. Η ταινία θα μπορούσε να έχει ως τίτλο «Άντρες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης» αλλά σε σχέση με το «διαμαντάκι» του Αλμοδόβαρ εδώ προκειται για μια μονολιθικά κουραστική κωμική προσέγγιση της αιώνιας διαπάλης των δυο φύλων.

Οι Μεγάλοι 2 (Grown Ups)

Κωμωδία, του Ντένις Ντούγκαν. Διάρκεια: 101’. Με τους: Άνταμ Σάντλερ, Κρις Ροκ, Σάλμα Χάγιεκ, Κέβιν Τζέιμς

Ο Λένι, που ενσαρκώνει ο Άνταμ Σάντλερ αφήνει την τρέλα του Λος Άντζελες και επιστρέφει με την οικογένειά του στη μικρή πόλη όπου μεγάλωσε για να επανασυνδεθεί με τους φίλους του και να κάνει μια ήρεμη ζωή. Πολύ σύντομα θα έρθει αντιμέτωπος με παλιούς νταήδες σχιζοφρενείς οδηγούς λεωφορείων, μεθυσμένους αστυνομικούς και 400 μασκαρεμένους, απρόσκλητους επισκέπτες που μπουκάρουν στο καλοκαιρινό του πάρτι. Σίκουελ των μέτριων, αλλά κερδοφόρων «Μεγάλων», μόνο που εδώ δεν συμβαίνει τίποτα το μεγάλο, εκτός από το χάσιμο χρόνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα