Κι όμως, η εφορία επιστρέφει φόρους!

Συγκεκριμένα όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων «τακτοποίησαν» αυθαίρετους βοηθητικούς χώρους (υπόγεια, εσωτερικούς εξώστες και σοφίτες) θα πρέπει να μεταβούν στην εφορίας τους για να ζητήσουν να νέα εκκαθάριση δεδομένου ότι χρεώθηκαν με διπλάσιο φόρο για τους χώρους που τακτοποίησαν με τους νόμους 4014/2011 και 4178/2013. Και αυτό διότι ο φόρος για τους συγκεκριμένους χώρους δεν υπολογίστηκε στο 50% της φορολογητέας αξίας τους όπως προβλέπει η νομοθεσία αλλά στο 100% . Στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε9 που υπέβαλαν οι φορολογούμενοι δεν υπήρχε

ξεχωριστό πεδίο για τις επιφάνειες των «τακτοποιημένων» χώρων που μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης. Έτσι οι συγκεκριμένοι χώροι φορολογήθηκαν κανονικά ως κύριοι χώροι και οι φορολογούμενοι «έχασαν» την έκπτωση φόρου 50% .

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη οι φορολογούμενοι για να απαλλαγούν από την καταβολή του ΦΑΠ για το 50% της φορολογητέας αξίας των χώρων που «τακτοποίησαν» θα πρέπει, για κάθε έτος:

- να υποβάλουν στην αίτηση για επανεκκαθάριση της δήλωσης ΦΑΠ (του ηλεκτρονικά υποβληθέντος εντύπου Ε9) στην οποία θα πρέπει να δηλώσει τους Αριθμούς Ταυτότητας Ακινήτων (Α.Τ.ΑΚ.) για τα οποία ζητά απαλλαγή από τον φόρο για το 50% της φορολογητέας αξίας (ρυθμίσεις ν. 4014/2011 και 4178/2013).

- να συνυποβάλουν την αίτηση υπαγωγής στις ρυθμίσεις των νόμων 4014/2011 και 4178/2013 (άρθρο 24) καθώς και ένα οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο προκύπτει ότι οι συγκεκριμένοι χώροι μετατράπηκαν από βοηθητικούς σε χώρους κύριας χρήσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα