Η ζώνη σώζει μία ζωή κάθε 7”

Η ζώνη ασφαλείας τριών σημείων μας προστατεύει ακόμη αποτελεσματικότερα και από τον αερόσακο. Δυστυχώς δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία, σχετικά με το πόσοι άνθρωποι σώθηκαν χάρη στις ζώνες ασφαλείας τις τελευταίες δεκαετίες. Παρόλα αυτά οι ειδικοί υπολογίζουν, ότι κάθε επτά δευτερόλεπτα σώζεται και ένας άνθρωπος σε μια γωνιά του πλανήτη μας, επειδή ήταν δεμένος με ζώνη ασφαλείας.

Ο βασικός τρόπος λειτουργίας της ζώνης τριών σημείων δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά εδώ και πολλά χρόνια. Η μόνη διαφορά είναι, ότι στα σύγχρονα αυτοκίνητα προστίθενται συνέχεια νέα

συστήματα ασφαλείας, όπως οι αερόσακοι, τα οποία «συνεργάζονται» ωστόσο με τις ζώνες.

Παρόλα αυτά, πολλοί συμπολίτες μας εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τα βασικά, επιδεικνύοντας εγκληματική άγνοια. Είναι για παράδειγμα πολύ διαδεδομένη η άποψη, ότι μέσα στην πόλη δεν χρειάζεται να δενόμαστε. Προφανώς, όσοι πιστεύουν κάτι τέτοιο δεν γνωρίζουν, ότι σε συγκρούσεις με ταχύτητα πρόσκρουσης από 10 χλμ./ώρα και άνω δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την εκτόξευση του σώματός μας προς τα εμπρός. Από τα 30 χλμ./ώρα και πάνω μπορούμε να τραυματιστούμε θανάσιμα, αν δεν φοράμε ζώνη ασφαλείας. Επίσης, λίγοι δένονται όταν κάθονται πίσω, καθώς νιώθουν ασφαλείς.

Μία τρίτη κατηγορία είναι οι επαγγελματίες οδηγοί, που θεωρούν τους εαυτούς τους τόσο τέλειους, ώστε να μην χρησιμοποιούν ζώνες ασφαλείας. Και βέβαια οι κίνδυνοι γι’ αυτούς είναι ακόμη μεγαλύτεροι, καθώς διανύουν σε ετήσια βάση πολλαπλάσιο αριθμό χιλιομέτρων σε σύγκριση με τον μέσο κάτοχο ενός Ι.Χ.

Keywords
Τυχαία Θέματα