Ιδανικές μορφές κι αγαπημένες

Με αφορμή το στίχο «Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες» από το ποίημα «Φωνές», στον οποίο παραπέμπει ο τίτλος της έκθεσης, επιχειρείται η εικονογράφηση επιλεγμένων ποιημάτων με μυθολογικό και ιστορικής, κυρίως, έμπνευσης περιεχόμενο μέσα από αρχαιολογικά αντικείμενα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 67 αρχαία αντικείμενα, τα οποία πλαισιώνουν 27 επιλεγμένα ποιήματα. Η εικονογράφηση των ποιημάτων περιλαμβάνει γλυπτά, χάλκινα σκεύη, πήλινα ειδώλια και αγγεία, σκεύη μικροτεχνίας από φαγεντιανή, νομίσματα, νεκρικά πορτρέτα, επιτύμβιες στήλες, καθώς και εικόνες και εκκλησιαστικά σκεύη της μεταβυζαντινής

περιόδου.

Στην έκθεση γίνεται προσπάθεια υπαινικτικής παρουσίασης του πραγματικού νοήματος ορισμένων ποιημάτων του Καβάφη, η οποία υποβοηθείται από τη μουσειογραφική παρουσίαση και τη σκηνογραφική επιμέλεια.

Με τον τρόπο αυτό οσμώνεται το νόημα με τα αρχαία έργα και ο χρόνος της σύνθεσης και της συγγραφής του ποιήματος μεταφέρεται στην καρδιά του χρόνου δράσης των καβαφικών πρωταγωνιστών, προσφέροντας μιαν άλλη «μέθεξη» στο σημερινό επισκέπτη της έκθεσης, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων για το «Έτος Καβάφη» το 2013, που αποτελεί επέτειο για τα 150 χρόνια από τη γέννηση και 80 από το θάνατο του Αλεξανδρινού ποιητή. Η έκθεση βέβαια «επιμηκύνεται» έως το 2014.

INFO: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα , 210 7228321, www.cycladic.gr. Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 – 17:00, Πέμπτη: 10:00 – 20:00, Κυριακή: 11:00 – 17:00. Είσοδος 3,5 – 7 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα