Tα ημίμετρα δεν σώζουν το χρέος

Αν και το PSI θεωρήθηκε «γενναία κίνηση» όταν σχεδιάστηκε επί χάρτου και «επιτυχημένο» όταν εντέλει υλοποιήθηκε, λίγοι άκουγαν εκείνους που έλεγαν ότι ο γόρδιος δεσμός του ελληνικού χρέους  δεν κόπηκε.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: ακόμα και μετά τη λήψη του νέου επώδυνου πακέτου μέτρων, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να βρίσκεται το 2016 στα εφιαλτικά επίπεδα του 184,9%, ενώ χωρίς τα μέτρα θα εκτινασσόταν στο 220,4%!

Τόσο το 2013 όσο και το 2014 η ανοδική

πορεία του χρέους θα συνεχιστεί (το 2013 θα φθάσει μετά τη λήψη των νέων μέτρων στο 189,1% του ΑΕΠ, από 175,6% φέτος, και το 2014 στο 191,6%) και τα πρώτα ίχνη αποκλιμάκωσης από τα ..ιστορικά υψηλά αναμένονται το 2015 (190,5%). Μάλιστα, οι προβλέψεις αυτές συνοδεύονται από πολλούς «αστερίσκους», όπως οι κίνδυνοι περαιτέρω επιδείνωσης της κρίσης στην ευρωζώνη ή αποκλίσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Λογική λοιπόν η μάχη που διεξάγεται για τα μάτια της Ελλάδας ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρώπη με την Ουάσιγκτον να λέει ουσιαστικά ότι είναι επιβεβλημένο να διαγράψει και ο δημόσιος τομέας κομμάτι του ελληνικού χρέους. Και μάλιστα γίνεται αναφορά και στα δάνεια από την τρόικα. Το Βερολίνο όμως προς το παρόν στυλώνει τα πόδια, στο όνομα της προστασίας των Γερμανών φορολογουμένων.

Υπάρχει όμως και το σκληρό «μπρα ντε φερ» Ντράγκι και Λαγκάρντ: Από την μια η Φραγκφούρτη δεν θέλει να «κουβεντιάσει» πιθανή «αναδιάρθρωση» , αλλά η Ουάσιγκτον με κάθε ευκαιρία επαναφέρει το ζήτημα της διαγραφής χρέους από την ίδια την ΕΚΤ τουλάχιστον για ποσό της τάξης των 35-45 δισ. ευρώ.

Στο τραπέζι παραμένει όμως και το θέμα των 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Το ποσό αυτό σήμερα έχει «φορτωθεί» στο δημόσιο χρέος, αλλά στο μέλλον θα μπορούσε να «θεωρηθεί» υποχρέωση των ίδιων των τραπεζών.

Για να προχωρήσει όμως ένα τέτοιο σχέδιο απαραίτητη προϋπόθεση είναι -όπως λένε έγκυροι χρηματοοικονομικοί κύκλοι- να συσταθεί και να λειτουργήσει η Ενιαία Τραπεζική Αρχή, κάτι που αναμένεται να γίνει το 2013.

Επιπλέον, η Αθήνα θα πρέπει «να δείξει καλή διαγωγή», προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την διαγραφή των 50 δισ. από το δημόσιο χρέος, με ταυτόχρονη «μεταφορά» τους στις πλάτες των τραπεζών.

Θεωρητικά, λοιπόν, η Αθήνα θα μπορούσε να διαγράψει μέχρι και 95 δισ. ευρώ χρέους!

Για να κοπούν όμως γόρδιοι δεσμοί χρειάζονται και ηγέτες: Και όπως όλα δείχνουν στην Ευρώπη του σήμερα, οι μεγάλοι άντρες ή γυναίκες, λείπουν από την πολιτική σκηνή…

Keywords
Τυχαία Θέματα