Ελπίδες για αντιστροφή του κλίματος

Παράθυρο ευκαιρίας για την φυγή της χώρας προς τα εμπρός με έξοδο από το φαύλο κύκλο της ύφεσης δημιουργεί η συμφωνία, που αναμένεται να επιτευχθεί αργά σήμερα το βράδυ, για την Ελλάδα στο Eurogroup.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της super – δόσης των 45 δις. ευρώ εξέλιξη

που όχι μόνο θα δώσει μια μεγάλη ανάσα στην οικονομία αλλά μπορεί να αποτελέσει το σημείο αντιστροφής της πτωτικής πορείας της οικονομίας. Ωστόσο προϋπόθεση για την πολυπόθητη έξοδο από την κρίση, τονίζουν, δεν είναι μόνο το να έρθουν τα χρήματα αλλά και να προχωρήσουμε γρήγορα στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών .

Αν και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους παραμένει αγκάθι, και μέχρι αυτήν την ώρα διατηρούνται οι διαφωνίες ευρωπαίων – ΕΕ, γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες για το εύρος και την δυναμική των αποφάσεων ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι η καταβολή της μεγάλης δόσης των 45 δισ. ευρώ θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Δεν είναι μόνο η μεγάλη τόνωση της ρευστότητας –που θα έχει άμεσα θετική επίδραση στην οικονομία- αλλά κυρίως η ακόμα μεγαλύτερη δέσμευση των εταίρων μας στην προσπάθεια λύσης του ελληνικού προβλήματος γεγονός που απομακρύνει το φόβο για την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, που αποτέλεσε και την μεγαλύτερη εστία αβεβαιότητας.

Η άρση της αβεβαιότητας και η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της χώρας θα άλλαζαν άρδην και τις συνθήκες για την υλοποίηση των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών. «Σε μια περισσότερο σταθερή οικονομία, και το κυριότερο με προοπτική εξόδου από την κρίση και επιστροφή σε αναπτυξιακή πορεία, το ενδιαφέρον ξένων και Ελλήνων επενδυτών για τις αυξήσεις κεφαλαίου θα ήταν έντονο δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη επιτυχία των αυξήσεων» σημειώνουν τραπεζικά στελέχη. Οι προσδοκίες αυτές αποτυπώθηκαν χθες στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με το Γενικό Δείκτη να πραγματοποιεί άλμα 3,85% κλείνοντας στις 820 μονάδες ενώ ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε άλμα κατά 13,54%.

Όλα δείχνουν ότι πλησιάζει η ώρα της ανακούφισης για το ελληνικό δράμα ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τελείωσαν και ότι από εδώ και πέρα τα πράγματα θα πάνε απαραίτητα καλύτερα. Αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει δυναμικά στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων τότε γρήγορα οι αμφιβολίες για την χώρα μπορεί να επανέλθουν ακυρώνοντας την αισιοδοξία. Επιπρόσθετα αν η σημερινή απόφαση στο Eurogroup διατηρεί πολλά ερωτηματικά και αμφιβολίες στις αγορές τότε η ανακούφιση μπορεί να αποδειχθεί προσωρινή και μικρής διάρκειας καθώς η αμφιβολία για την βιωσιμότητα του χρέους θα εξακολουθήσει σαν σαράκι να κατατρώει την οικονομία διατηρώντας το δηλητήριο της αβεβαιότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα