Ε-Ε-Ένσταση! Ολυμπιακός, ματς στα χαρτιά και κολλημένα ρολόγια (vid)

Με αφορμή την ένσταση του ΟΣΦΠ για το ματς με τη Σιένα, το GreenZone καταγράφει άλλες περιπτώσεις «παγωμένων» ρολογιών που ευνόησαν την ομάδα του Πειραιά. Διαβάστε ακόμα για τις ενστάσεις των Πειραιωτών που τους χάρισαν νίκες στα χαρτιά...

Ο Ολυμπιακός γνώρισε την τρίτη του ήττα (σε τέσσερα παιχνίδια) στην Ευρωλίγκα χθες βράδυ από τη Σιένα με 72-74, υπέβαλλε όμως
ένσταση απαιτώντας επανάληψη του παιχνιδιού! Καθόλου περίεργο φαινόμενο για την ομάδα που τον πρώτο της τίτλο στο μπάσκετ τον κατέκτησε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο (διαβάστε εδώ περισσότερα)!

Με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο «έκλεψε» ουσιαστικά ένα ολόκληρο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα το 2008, δηλαδή στα χαρτιά, ο Ολυμπιακός προσπαθεί να κερδίσει ξανά κάτι που ηθικά και ουσιαστικά δεν το δικαιούται. Μιλάμε πάντα για την ομάδα που κέρδισε με ένσταση μέχρι και τίτλο στο γυναικείο πινγκ πονγκ (διαβάστε εδώ)...

Μία παλιά συνήθεια των χρονομέτρων του ΣΕΦ έκανε χθες βράδυ ξανά την εμφάνιση της. Το χρονόμετρο κόλλησε την ώρα που -όλως τυχαίως- βρίσκονταν στην επίθεση οι «ερυθρόλευκοι», οι οποίοι τώρα ζητούν και τα ρέστα!

Πριν μελετήσουμε αν έχει βάση ή όχι η ένσταση του Ολυμπιακού και το ποιος στην ουσία ευνοήθηκε με το «πάγωμα» του χρόνου, ας καταγράψουμε ορισμένες περιπτώσεις που κολλημένα ρολόγια ευνόησαν την ομάδα του Πειραιά ή αδίκησαν τον Παναθηναϊκό!

Με πολύτιμο οδηγό την ίδια την Ιστορία, το GreenZone υπενθυμίζει τι είχε συμβεί στο παιχνίδι Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης της περιόδου 1993-94, που είχε γίνει πάλι στο ΣΕΦ. Με το σκορ στο 73-73, ο Ολυμπιακός έχει 9 δευτερόλεπτα στη διάθεση του για να πετύχει καλάθι και να πάρει το ροζ φύλλο αγώνα. Τελικά, καταφέρνει και κατακτά μία «θρυλική» νίκη, καθώς το καλάθι του Νάκιτς επιτυγχάνεται στα 12 (!) δευτερόλεπτα, δηλαδή 3 δευτερόλεπτα μετά την κανονική λήξη του παιχνιδιού! Αυτό δεν έχει ξαναγίνει! Με τον ίδιο τρόπο ο Ολυμπιακός, παραλίγο να στεφόταν πρωταθλητής Ευρώπης την ίδια χρονιά στο Τελ-Αβίβ, όταν, μετά τη χαμένη βολή του Πάσπαλι, κι ενώ απέμεναν 4,8 δευτερόλεπτα για τη λήξη, το χρονόμετρο κόλλησε ξανά, δίνοντας δύο ευκαιρίες στον Ολυμπιακό να σκοράρει, μία με τον Τόμιτς και μία με τον Πάσπαλι. Αμφότεροι όμως αστόχησαν, και η Μπανταλόνα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς αναδείχθηκε εκείνη πρωταθλήτρια Ευρώπης.Κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει επίσης το Ολυμπιακός-Απόλλων Πατρών την περίοδο 2004-05, όταν οι «ερυθρόλευκοι» πήραν τη νίκη με εκπρόθεσμο καλάθι του Γιούρκοβιτς. Φυσικά, καμία ένσταση των Πατρινών δεν είχε τύχη και το παιχνίδι κατακυρώθηκε στην ομάδα του Πειραιά!Δύο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 1996 στο Παρίσι, ο Παναθηναϊκός πήγε να την πατήσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όταν, στον τελικό απέναντι στην Μπαρτσελόνα, το χρονόμετρο κόλλησε στα 4,9 δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα οι Κατραλανοί, μετά το κόψιμο του Βράνκοβιτς στον Μοντέρο, να έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεση τους για να «κλέψουν» τη νίκη, κάτι που ευτυχώς δε συνέβη ποτέ!

Πάμε τωρα στα χθεσινοβραδυνά. Προτού εξετάσει την ένσταση των Πειραιωτών, η ULEB οφείλει να λάβει υπόψη της τα εξής:

α. Το χρονόμετρο σταματάει κι ενώ η κατοχή μπάλας ήταν «ερυθρόλευκη». Με τη διακοπή του χρονομέτρου λοιπόν, σε εκείνο το χρονικό σημείο ευνοείται ο Ολυμπιακός, καθώς ο χρόνος επίθεσης του παρατείνεται, άσχετα εάν ο Χάινς αστοχεί αργότερα σε ένα εύκολο καλάθι. Εάν κάποιο «πονηρό» μυαλό διακρίνει δόλο στη διακοπή, είναι σαφές πως με τα δεδομένα της χρονικής στιγμής στην οποία συνέβη, ωφελημένος ήταν ο Ολυμπιακός! Άλλωστε, κανένας δεν περίμενε πως η μπάλα θα έφτανε στα χέρια των παικτών της Σιένα, οι οποίοι με τη σειρά τους θα έβγαζαν αιφνιδιασμό.

β. Ο Ρόμαν Βάλνερ ... εεεε ... συγγνώμη, ο Μπόμπι Μπράουν φαίνεται καταρχήν καθαρά να αφήνει την μπάλα στο καλάθι στα 2,5 δευτερόλεπτα πριν από την κόρνα της λήξης. Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε επακριβώς εάν η διακοπή που συνέβη στα 10'' ήταν μεγαλύτερης διάρκειας από αυτά τα 2,5 δευτερόλεπτα, είναι βέβαιο όμως πως εάν δεν υπήρχε το «κόλλημα» του χρονομέτρου, ο Μπράουν θα είχε κατά νου να επιχειρήσει νωρίτερα σουτ, ίσως περίπου από το ύψος του τριπόντου, και με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, καθώς ήταν αμαρκάριστος. Ίσως, κι εφόσον έβλεπε να τον πιέζει παραπάνω ο χρόνος θα πάσαρε στον συμπαίκτη του, ο οποίος βρισκόταν σε πλεονεκτικότερη θέση και ενδεχομένως θα τελείωνε γρηγορότερα τη φάση.

γ. Εάν η ευρωπαϊκή ομοσπονδία αποφασίσει την επανάληψη του αγώνα, θα ήταν ορθότερο να ορίσει ξανά το παιχνίδι από το σημείο που η Σιένα πήρε την κατοχή, αφαιρώντας της τα δευτερόλεπτα που θεωρεί πως κύλησαν όταν το χρονόμετρο είχε «κολλήσει»! Γεγονός που και πάλι αδικεί τους Ιταλούς, καθώς η επίθεση τους δεν εκδηλώθηκε απέναντι σε οργανωμένη άμυνα, ήταν αιφνιδιασμός!

δ. Ο Σπανούλης κάνει καθαρό φάουλ στον Μπράουν, το οποίο οι διαιτητές αγνοούν! Ψιλά γράμματα...

ε. Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού επικαλούνται το δεδικασμένο από διάφορα παιχνίδια στα οποία υπήρξαν παρόμοιες φάσεις όπου τα χρονόμετρα κόλλησαν και ομάδες οι οποίες ηττήθηκαν με εκπρόθεσμο καλάθι, απέκτησαν το δικαίωμα επανάληψης του ματς. Υπάρχει όμως και δεδικασμένο που αφορά τον ίδιο τον Παναθηναϊκό, ο οποίος την περίοδο 2004-05 ηττήθηκε με εκπρόθεσμο καλάθι στην Φρανκφούρτη από τους Σκαιλάινερς, κι ενώ η ένσταση που είχε -απόλυτα δικαιολογημένα- υποβάλλει, είχε γίνει πρωτόδικα δεκτή, αργότερα απορρίφθηκε από την επιτροπή ενστάσεων της ULEΒ, λίγο πριν η ομάδα του Τριφυλλιού αναχωρήσει για τη Γερμανία!

Αr1stot3lis
Keywords
Τυχαία Θέματα